Gerhard Schroeder, un vechi prieten al lui Vladimir Putin, a prezentat Occidentului ''lista de dorințe'' a Rusiei cu privire la Ucraina

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
De la stânga la dreapta: Vladimir Putin, Gerhard Schroeder, Dmitri Medvedev. În spate, în uniformă militară, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu.
De la stânga la dreapta: Vladimir Putin, Gerhard Schroeder, Dmitri Medvedev. În spate, în uniformă militară, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu.

Potrivit fostului cancelar german, Gerhard Schroeder, o alternativă la presupusea aderare Ucrainei la NATO „ar putea fi neutralitatea militară, ca în Austria”.

În cea de-a șasea lună a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, fostul cancelar al Germaniei și fost șef al consiliului de administrație al Rosneft, Gerhard Schroeder, care se află în relații amicale cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat dorințele Rusiei cu privire la orientarea Ucrainei spre vest.

Într-un interviu pentru Stern și RTL/ntv, Gerhard Schröder a vorbit pentru prima dată despre criza gazelor, loialitatea lui față de Vladimir Putin și o posibilă modalitate de a pune capăt războiului, potrivit publicației ucrainene Unian.

„Kremlinul vrea să găsească o soluție prin negocieri” și aceasta este „o veste bună”, a spus Schroeder.

„Primul succes este acordul cu cereale, care ar putea fi extins treptat până la încetarea focului”, a precizat fostul cancelar.

Schroeder a remarcat că soluțiile pentru Crimeea ocupată de ruși ar putea fi găsite în timp - „poate nu în 99 de ani, ca în Hong Kong, ci în generația următoare”.

În plus, potrivit prietenului lui Putin, o alternativă la aderarea la NATO pentru Ucraina se presupune că „ar putea fi neutralitatea militară, ca în Austria”.

Schroeder a mai remarcat că pentru Donbas „este necesar să se găsească o soluție bazată pe modelul cantonal elvețian”.

 

Războiul din Ucraina și prietenia lui Schroeder cu Putin

 

Schröder, care a condus guvernul german din 1998 până în 2005, a fost criticat de ani de zile pentru activitatea sa în companiile de stat rusești și pentru prietenia cu președintele Vladimir Putin.

Pe fundalul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, presiunea asupra lui Schröder a crescut.

La sfârșitul lunii mai, acesta a fost privat în Germania de unele dintre privilegiile de care se bucura ca fost cancelar. În special, i-a fost închis biroul, ale cărui cheltuieli cu personalul doar în 2021 s-au ridicat la peste 400.000 de euro din trezoreria statului. Totuși, politicianul în vârstă de 78 de ani mai are dreptul la protecție personală și la pensie.

După aceea, Schroeder a decis să renunțe la funcția sa la Rosneft, iar ulterior a anunțat că nu va accepta o ofertă de a se alătura consiliului de administrație al Gazprom.

Cu toate acestea, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, Schroeder vrea să păstreze legătura cu Putin, în ciuda invaziei ruse a Ucrainei. Fostul cancelar a spus că nu crede în încheierea războiului cu ajutorul armelor și este perplex în ceea ce privește furnizarea de arme către Ucraina.

SPD se gândește, acum, să-l dea pe Schröder afară din partid. Se așteaptă o decizie cu privire la această problemă în următoarele trei săptămâni.

Pe 10 iulie, Schroeder a declarat că nu consideră necesar să refuze comunicarea cu președintele rus Vladimir Putin.

Pe 26 iulie 2022, Schroeder a mers la Moscova pentru a se întâlni cu Putin.

 

 

 

Ce se ascunde în spatele faptului că Rusia ar vrea o încetare a focului?

 

Comentariul autorului:

 

Informația esențială transmisă de Schroeder este că Moscova pare dispusă la o încetare a focului.

 

Cum Rusia se află acum în plin război, iar războiul presupune, înainte de toate, înșelare, propunerea Rusiei trebuie luată cu multă precauție și în niciun caz nu trebuie să se aștepte că acest lucru ar favoriza Ucraina sau Europa, în vreun fel anume.

 

Rusia alege să transmită mesajul printr-o persoană, care nu se bucură, în prezent de prea multă credibilitate în cercurile politice înalte ale Europei, dar care are acces direct la președintele Vladimir Putin. Deci, în ceea ce privește solul de pace, este remiză.

 

Un alt factor important în aprecierea intențiilor Moscovei, este momentul ales pentru a transmite mesajul.

 

Pe front, forțele ruse, deși au reușit să ia orașele Severodonețk și Lisiceansk, au făcut-o cu mari pierderi, iar în prezent par obosite și incapabile de reacție la loviturile ucrainenilor cu sistemele HIMARS asupra sistemului logistic și infrastructurii de transport.

 

În plus, se prefigurează tot mai mult că SUA vor trimite Ucrainei și rachetele ATACMS cu raza de 300 de km - „brațul lung” care poate ajunge aproape în orice punct din Ucraina și poate schimba cursul războiului.

 

Dezbaterea în jurul rachetelor ATACMS a continuat pe tot parcursul lunii iulie. Impasul nu a fost încă rezolvat, deși transferul acestor rachete ar fi fost susținut de ambele părți ale Congresului SUA, potrivit Forbes.

 

În forul legislativ american există teama că Rusia se va găsi într-o situație fără speranță (din punctul de vedere al Kremlinului) și va folosi ultimul argument (armele nucleare).

 

Pe frontul din sudul Ucrainei, rușii pierd teren permanent. În regiunea Herson, forțele ucrainene au mai eliberat, în ultimele zile, încă șapte localități, aducând la 53 numărul total de localități eliberate.

 

Referindu-se la implicațiile unei posibile propuneri din partea Moscovei de încetare a focului,  politicianul rus de opoziție rus, Mark Feigin, consideră că implementarea unui plan de pace în condițiile Moscovei, ar duce la un alt război.

 

"Moscova susține un mare acord de pace dar, nu-i pasă deloc de cereale. Dar mai presus de toate, ei vor ca acordul de „grâu" să devină un motiv de încetare a focului în sud, ceea ce înseamnă fixarea liniei de confruntare care este acum. Aceasta este o altă modalitate de a forța Kievul să renunțe la planurile de eliberare a Hersonului, în general, a întregului mal drept al Niprului”, a precizat Feygin.

 

"Niciodată nu poți avea încredere în Kremlin, în nicio circumstanță. Întotdeauna înșelat. Întotdeauna. 100%. Și tocmai din această cauză, tranzacțiile „de cereale” sunt o minciună completă, în opinia mea. Cred că aceste acorduri „de cereale” nu vor lucra în favoarea Kievului”, a spus Feygin.

 

În concluzie, se poate aprecia că Moscova are o agendă ascunsă. Începând cu 24 februarie s-a decredibilizat singură atât de mult, încât orice propunere pe care o avansează este privită cu foarte multă suspiciune de către Occident, nemaivorbind de Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel