Acesta a remarcat faptul că, în cazul în care Ucraina ar fi intrat în NATO, baza navală principală a Flotei ruse din Marea Neagră de la Sevastopol ar fi rămas pe teritoriul Alianței.
Shroeder consideră că Rusia a înțeles pericolul deplin al aderării Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică. Iar, probabilitatea unei astfel de evoluții a evenimentelor a fost destul de mare.
În opinia lui Shroeder, aderarea statelor est-europene la NATO a fost un proces legitim și natural. Însă, ulterior, la presiunea SUA, s-a decis să se meargă dincolo de acesta, începând discuțiile de aderare cu Ucraina și Georgia. Fostul cancelar a remarcat faptul că acest demers făcea parte dintr-o strategie de a înconjura Rusia, care, în acel moment, încerca să mențină relații deschise și de prietenie atât cu Europa, cât și cu NATO.
Și, deși Shroeder recunoa;te că intrarea Crimeii în compunerea Federației Ruse este contrară normelor dreptului internațional, acesta consideră că Rusia a avut motive întemeiate pentru un astfel de pas.
Fostul cancelar al Germaniei nu este adeptul sancțiunilor împotriva Rusiei, fiind convins că niciun președinte rus nu ar mai da Crimeea înapoi Ucrainei.
Trebuie precizat faptul că, în prezent, activitatea lui Gerhard Shroeder este strâns legată de interesele economice ale Rusiei în Europa, fiind președintele Consiliului de Administrație al Rosneft și președintele comitetului acționarilor Nord Stream AG.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News