Gepard vs. MiG-21 LanceR. Avioanele de la Kogălniceanu au jucat rolul „forțelor inamice”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: ROAF
Sursă foto: ROAF

În cursul acestei săptămâni militarii Detaşamentului de Apărare Antiaeriană, rotaţia a X-a, au executat un exerciţiu de antrenament în teren de nivel baterie, în poligonul Murfatlar.

Potrivit unui anunț al MApN, „misiunea bateriei a fost aceea de a apăra antiaerian forţele şi mijloacele unităţii sprijinite pe timpul desfăşurării acţiunilor specifice luptei armate”.

„Forțele inamice” au fost reprezentate în cadrul acestui exercițiu de două aeronave MiG-21 LanceR care aparțin Bazei 71 Aeriană Mihail Kogălniceanu și două elicoptere Puma Socat tot de la Kogălniceanu. 

Acesta a fost ultimul exercițiu înaintea evaluării care va avea loc în Poligonul Murfatlar.

„Forţele inamice au fost materializate de două elicoptere Puma Socat şi două avioane MIG-21 Lancer aparţinând Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.În cadrul exerciţiului s-au verificat deprinderile teoretice şi practice dobândite de militari pe întreg parcursul pregătirii pentru misiune.

Această activitate de instruire este ultima, înaintea evaluării acţionale a detaşamentului ce se va desfăşura în Poligonul Murfatlar”, mai precizează MApN.

Începând cu luna octombrie 2021, militarii români vor participa în cadrul Grupului de Luptă, din Polonia, pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate, în flancul Nord-Estic al alianței NATO, alături de partenerii americani, britanici, croaţi şi polonezi, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului de la Varşovia, a conchis sursa citată.

 

Sistemul Gepard

 

GEPARD-ul este un sistem de artilerie antiaerian blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice conditii meteorologice, ziua și noaptea și în conditii de bruiaj radioelectronic.

Misiunea sa tactică este angajarea luptei împotriva avioanelor și elicopterelor care atacă prin surprindere, la joasă înalțime, cât și împotriva blindatelor. Datorită mobilității ridicate și timpului foarte scurt de reacție, acest sistem poate asigura protecția în câmpul de luptă, în special a unităților blindate.

Complexul antiaerian GEPARD este din punct de vederea al performantelor mobilității, puterii de foc și preciziei, superior multor sisteme similare realizate pe plan mondial, fiind deservit de personal militar pregătit în Germania.

Logistica și mentenanța produsului sunt organizate conform cerințelor și standardelor NATO, fiind deplin compatibilă cu acestea.

Caracteristici tehnico-tactice, potrivit Forțelor Terestre Române:

-distanta de observare a radarului de cautare: 15 km;

-distanta de observare a radarului de urmarire: 13 km;

-calibrul tunurilor: 35 mm;

-cadenta de tragere: 550 lov/min/tun;

-viteza tintei combatute in urmarire: max. 300 m/s;

-distanta eficace de tragere: 3500 m;

-viteza maxima a tintei combatute: 300 m/s;

-echipaj: 3 militari;

-viteza max. de deplasare pe sosea: 65 km/h;

-panta max. abordabila: 6%;

-viteza initiala a proiectilelor: 1175 m/s.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel