Georgia, încotro? Președinta pro-europeană cere oamenilor să iasă în stradă și acuză o „operațiune specială rusă” și fraudă masivă a partidului Visul Georgian

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a făcut duminică un apel către cetățeni să participe luni seara la un protest față de rezultatele controversate ale alegerilor parlamentare de sâmbătă, după ce Comisia Electorală a anunțat victoria partidului aflat la guvernare, Visul Georgian, informează Agerpres și Reuters.

Potrivit comisiei, Visul Georgian a obținut aproape 54% din voturi, însă opoziția a contestat rezultatele, iar observatorii au raportat nereguli majore. Salome Zurabișvili, fostă susținătoare a Visului Georgian, devenită critică aspră a partidului, a declarat că nu recunoaște rezultatul alegerilor, caracterizând scrutinul drept o „operațiune specială rusă”.

„Suntem martori și victime ale unei operațiuni speciale rusești, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian”, a afirmat ea, conform AFP. Totuși, președinta nu a specificat dacă bănuiește o implicare directă a Rusiei în organizarea alegerilor.

Adresându-se reporterilor, Zurabișvili, înconjurată de lideri ai opoziției georgiene, a descris scrutinul drept „o fraudă totală” și „o suprimare a votului oamenilor”. De asemenea, ea a îndemnat cetățenii să iasă luni seara în centrul capitalei Tbilisi pentru a arăta lumii că nu recunosc aceste alegeri.

Cu aproape toate voturile numărate, rezultatul scrutinului reprezintă o dezamăgire pentru georgienii pro-occidentali, care au considerat alegerile o alegere între un partid de guvernământ ce a întărit legăturile cu Rusia și o opoziție ce urmărește integrarea rapidă în Uniunea Europeană. Visul Georgian, câștigând al patrulea mandat, va ocupa 89 de locuri în Parlament, cu unul mai puțin decât în 2020, iar opoziția pro-occidentală va avea 61 de locuri.

Fostul președinte Mihail Saakașvili, încarcerat și de asemenea un critic dur al guvernului, a îndemnat la „proteste masive” pentru a „demonstra lumii că luptăm pentru libertate”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel