Ministerul de Externe al Georgiei a numit aceste acțiuni drept o „provocare deliberată" și „o delimitare ilegală", destinată să destabilizeze situația pe teritoriul țarii.
Georgia a cerut Rusiei „să oprească imediat acțiunile distructive". Autoritățile georgiene au declarat că au activat o „linie de asistență" și au transmis informații Misiunii de monitorizare a UE în Georgia (EUMM Georgia).
Tbilisi a rupt relațiile diplomatice cu Moscova în august 2008, după ce Rusia a recunoscut suveranitatea Abhaziei și Osetiei de Sud - cele două regiuni autonome care făceau parte din Georgia și-au căutat independența față de aceasta chiar înainte de prăbușirea URSS. De asemenea, Uniunea Europeană nu recunoaște independența Osetiei de Sud și a Abhaziei, declarând sprijin pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei.
Statutul juridic al Osetiei de Sud ca republică independentă a fost recunoscut doar de cinci state - Rusia, Venezuela, Nicaragua, Nauru și Tuvalu.
În martie 2015, președintele rus Vladimir Putin și liderul republicii separatiste georgiene Osetia de Sud, Leonid Tibilov, au semnat un acord privind cooperarea și integrarea cu această regiune. În martie 2017, guvernul rus a aprobat un acord privind includerea militarilor din Osetia de Sud în armata rusă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News