Cu 140 de ani în urmă, la 14 iunie 1880, Statele Unite ale Americii şi România stabileau relaţii diplomatice, prin numirea primului agent diplomatic american în România în persoana renumitului savant şi explorator Eugene Schuyler, aminteşte ambasadorul român în mesajul său.
În mod simbolic, unul dintre primele mesaje transmise în acest nou cadru a fost recunoaşterea oficială, la 20 noiembrie 1880, a Independenţei României. Pentru o ţară care, la fel ca Statele Unite un secol înainte, şi-a câştigat independenţa pe câmpul de luptă, această recunoaştere avea o deosebită importanţă şi reprezenta o mare speranţă pentru viitor.
În următorii 140 de ani, relaţia dintre SUA şi România a depăşit provocările istorice şi geopolitice formidabile ale Secolului XX, devenind una de parteneriat strategic strâns şi prietenie autentică. Ea avea să joace un rol vital în momente istorice cheie, precum Marea Unire de la 1918, care a fost posibilă prin susţinerea de către SUA a principiilor libertăţii, democraţiei şi autodeterminării popoarelor.
Dinamica naturală a relaţiilor dintre SUA şi România, cea a prieteniei şi cooperării, a încercat să se reafirme chiar şi în perioada impusă artificial a "îngheţului geopolitic" din timpul Războiului Rece, evocă în continuare George Cristian Maior.
În 1964 relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost ridicate la nivel de ambasadă, iar în anii care au urmat, doi preşedinţi ai SUA aveau să viziteze România, în timp ce legăturile comerciale şi economice bilaterale continuau să se dezvolte.
În 1989, când poporul român s-a ridicat împotriva regimului comunist opresiv, recâştigându-şi libertatea cu mari sacrificii şi curaj, România a găsit încă o dată un prieten şi aliat în Statele Unite. SUA au sprijinit pe deplin eforturile României de a reintra în comunitatea democratică, iar Parteneriatul Strategic SUA-România avea să fie lansat oficial în 1997.
Astăzi, cele două ţări se află împreună, în calitate de aliaţi, în NATO şi împărtăşesc un parteneriat bilateral de o profunzime şi vitalitate extraordinare. Militarii români şi americani au luptat umăr la umăr în Irak, Afganistan şi în alte teatre de operaţii pentru aproape 20 de ani. România rămâne angajată în lupta împotriva terorismului, inclusiv ca membru al Coaliţiei globale împotriva ISIS.
România şi-a demonstrat angajamentul faţă de NATO prin respectarea îndatoririlor ce îi revin ca aliat, alocând 2 la sută din PIB pentru sectorul apărării şi modernizarea forţelor armate şi asumându-şi un rol proeminent în iniţiativele Alianţei din regiunea Mării Negre, menţionează George Cristian Maior în mesajul transmis.
În acelaşi timp, Statele Unite şi România şi-au crescut exponenţial cooperarea în domeniile comerţului, investiţiilor şi tehnologiei. Lucrăm împreună în domenii strategice, precum securitatea, securitatea cibernetică şi implementarea reţelelor 5G sau a infrastructurii de interconectare în Europa Centrală şi de Est, în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări.
Cooperarea noastră bilaterală şi-a dovedit puterea şi în contextul actual al provocării fără precedent cauzate de criza pandemică Covid-19. Statele Unite şi România şi-au unit eforturile pentru a-şi îmbunătăţi capacităţile de protejare a sănătăţii şi vieţii oamenilor. De asemenea, în cadrul acestui parteneriat strâns, sunt sprijinite şi stimulate redresarea şi creşterea economică.
Comunitatea româno-americană reprezintă unul dintre cei mai puternici piloni ai relaţiei bilaterale, ea aducându-şi, de-a lungul a peste un secol, contribuţia de talent, muncă asiduă şi ingeniozitate la prosperitatea Statelor Unite.
La 140 de ani după stabilirea formală a relaţiilor diplomatice, parteneriatul dintre România şi SUA este ancorat ferm într-o viziune strategică comună pe termen lung, în valori democratice comune şi în afinitatea autentică dintre cele două popoare. Le mulţumim partenerilor noştri americani pentru prietenia şi sprijinul constant arătat, având încredere că în viitor cooperarea noastră va deveni tot mai strânsă, conchide George Cristian Maior.
De asemenea, Ambasada României în Statele Unite ale Americii salută declaraţia dedicată aniversării a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statele Unite ale Americii susţinută, la 11 iunie 2020, în faţa Camerei Reprezentanţilor a SUA, de către congresmenul republican Devin Nunes, în numele mai multor congresmani: Mike Conaway, Michael Turner, Brad Wenstrup, Chris Stewart, Rick Crawford, Elise Stefanik, şi Will Hurd.
În document se arată că Statele Unite şi România au dezvoltat un parteneriat strategic construit pe o prietenie de lungă durată, legături istorice şi angajamentul comun de promovare a securităţii şi prosperităţii în folosul cetăţenilor.
Declaraţia subliniază faptul că Statele Unite recunosc şi apreciază eforturile de durată ale României pentru modernizarea forţelor armate şi respectarea îndatoririlor ce îi revin ca aliat NATO prin alocarea a două procente din Produsul Intern Brut pentru sectorul apărării.
Documentul scoate în evidenţă faptul că Forţele Armate Române au sprijinit NATO şi Statele Unite în Irak, Afganistan şi alte teatre de operaţii timp de aproape două decenii, participând cu peste 30.000 de militari la aceste misiuni, luptând alături de militarii americani şi contribuind la protejarea intereselor vitale de securitate.
"Salut declaraţia grupului de congresmeni, vechi prieteni ai României, susţinută de domnul Devin Nunes, de celebrare a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Statele Unite ale Americii. Reprezintă o dovadă de respect pentru ţara noastră şi un semnal de sprijin important privind dezvoltarea viitoare a relaţiilor bilaterale, a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii", a declarat cu această ocazie ambasadorul George Cristian Maior.
De asemenea, ambasadorul George Cristian Maior a subliniat faptul că declaraţia evocă eforturile remarcabile ale României în lupta împotriva terorismului, inclusiv ca membru al Coaliţiei globale împotriva ISIS şi prin furnizarea de sprijin către NATO şi aliaţi în domeniul securităţii cibernetice, fiind şi una dintre primele ţări contribuitoare la Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări prin care se urmăreşte creşterea independenţei energetice şi interconectarea infrastructurii în Europa Centrală, consolidând astfel securitatea europeană şi a Statelor Unite.
Documentul mai menţionează faptul că România a trimis în SUA o echipă medicală şi de experţi pentru a ajuta la eforturile de gestionare a epidemiei COVID-19 în statul Alabama, într-o perioadă plină de provocări fără precedent generate de pandemia noului coronavirus. Este un semn de solidaritate şi prietenie între poporul român şi cel american care consolidează capacităţile noastre reciproce de a combate pandemia şi de a proteja sănătatea şi viaţa cetăţenilor noştri, se mai arată în declaraţie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News