Geoană: Îl cunosc bine pe Trump, știu cum negociază iar mingea va fi în terenul Ucrainei. În cel mai negru scenariu România va avea Rusia la graniță

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ridică multe semne de întrebare mai ales în Europa cu privire la dosare care „ard” în Estul bătrânului continent: Ucraina și agresiunea neprovocată a Rusiei din 24 februarie 2022. Pe lângă metafore privind soluționarea războiului în 24 de ore ce e clar e că Donald Trump va schimba abordarea Americii cu privire la războiul din Ucraina.

Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO, care pe mandatul său a lucrat cu Donald Trump cât și cu Joe Biden, în prezent candidat la prezidențialele din România, a abordat politica lui Trump în Estul Europei într-o dezbatere electorală la DC Media Group.

2. Photo sour... (micea-geoana-sua_88070500.jpg)

Photo source: Mircea Geoană @OFFICIALFacebook @NATO

Întrebat de Tudor Curtifan, redactorul șef DefenseRomania cum ar reacționa președintele Mircea Geoană dacă Donald Trump va pune Europa în fața unui scenariu în care Ucraina ar trebui să facă concesii teritoriale, înaltul oficial român a subliniat că știe bine modul în care Trump va aborda problema Ucrainei și și-a manifestat speranța că o formulă de pace, „cât de cât acceptabilă dacă nu justă” să fie totuși de durată.

Geoană a identificat și pericolul mare în acest proces de pace pe care Administrația Trump se pregătește să îl negocieze dur: Ucraina să revină, politic, în sfera rusă de influență iar acest lucru ar face rezistența politică a Moldovei extrem de grea. În cel mai negru scenariu România s-ar putea trezi cu Federația Rusă pe graniță.

 

„Ce cred că e bine pentru toată lumea e ca pacea să fie cât de cât acceptabilă, nu spun justă, dar să fie durabilă. Aceasta e teama mea, că nu va fi durabilă”

 

3. Generalul ... (ucraina-generalul-sirski_91319500.jpg)

Generalul Oleksandr Sîrski (dreapta), șeful Statului Major al Armatei Ucrainei, în timp ce i se prezintă situația de pe front. Photo: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine 

„Eu îl cunosc pe Donald Trump și îi cunosc și stilul de negociere. E un stil propriu, extrem de robust. Știu ce va face și aproape că a și spus-o. Va discuta cu Rusia și îi va cere lui Putin o înțelegere cu ucrainenii undeva pe linia frontului, în caz contrar îi va transmite că va înarma Ucraina mai mult decât a făcut-o Joe Biden. Îi va cere o formulă care să fie acceptabilă și pentru Ucraina. În ceea ce privește pierderile teritoriale era greu de crezut încă de la început că Ucraina va reuși să recupereze Crimeea. Atunci întrebarea rămâne ce se va întâmpla pe zona de Est, în Donbas.

Apoi Trump se va duce la Zelenski și îi va transmite că știe că președintele ucrainean dorește eliberarea întregului teritoriu, dar acest lucru nu e cu putință iar dacă refuză SUA se vor retrage și Ucraina va rămâne cu europenii. E o formă dură și specifică lui Donald Trump. Pe de altă parte e un președinte puternic care joacă în sensul adevărat. Ceea ce am spus și noi la NATO și ce cred că e bine pentru toată lumea e ca pacea să fie cât de cât acceptabilă, nu spun justă, dar să fie durabilă. Aceasta e teama mea, că nu va fi durabilă. Teama mea e că se va întâmpla o formă de armistițiu consolidat, probabil li se va cere ucrainenilor în schimbul opririi ofensivei rusești să renunțe la ambiția de a adera la NATO. Nu știu ce impact va avea acest lucru asupra aderării la UE. Va trebui să ne consultăm cu liderii europeni. Președintele României reprezintă țara noastră și în Consiliul European”, arată Geoană.

 

Cel mai negru scenariu pentru România: Rusia pe graniță

 

4. Foto: MApN... (militar-armata-romana_49406700.jpg)

Foto: MApN

„Pacea e mai bună decât războiul, dar dacă se va ajunge la o asemenea formulă să sperăm că va fi și durabilă. Ce se va întâmpla politic e că Zelenski va fi foarte şubrezit electoral și politic intern. Planul Rusiei în derulare în Georgia și Moldova și ulterior Ucraina va fi să submineze forțele pro-occidentale, profitând de dezamăgirea ucrainenilor că nu au fost susținuți până la sfârșit și să încerce să ia nu teritorial Ucraina, ci politic Ucraina, să o ducă în sfera lor de influență. Acesta a fost planul rusesc de la început.

În acele condiții Moldovei îi va fi foarte greu să reziste din punct de vedere politic. În clipa respectivă vom avea Rusia pe granița noastră. E un scenariu pe care trebuie să îl luăm în calcul căci se poate întâmpla. Asta nu înseamnă că Occidentul abandonează România. Căci îmi e teamă și de reacția românilor noștri. Noi avem în memoria noastră istorică ideea că am fost vânduți rușilor”, a conchis Mircea Geoană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel