În ultima lună, presa occidentală a scris în repetate rânduri că o astfel de livrare este așteptată în viitorul apropiat. Rusia și-a crescut producția internă, dar are nevoie disperată de arme din Iran și Coreea de Nord, iar acest lucru pare să se întâmple.
SUA și-au informat aliații că Iranul a trimis în Rusia rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, a relatat The Wall Street Journal pe 6 septembrie.
Potrivit publicației, transferul a avut loc pe fondul intensificării atacurilor rusești cu rachete asupra orașelor și infrastructurii ucrainene, care au dus la moartea a zeci de persoane în ultimele zile.
Așa cum relata și DefenseRomânia acum două săptămâni, Moscova e pe punctul de a transfera rachete balistice Fath-360. Zeci de militari ruși sunt instruiți în Iran pentru a utiliza sistemul de rachete balistice cu rază scurtă Fath-360. Alături de Fath-360, se pare că cele două țări au semnat un contract pe 13 decembrie 2023 și pentru un alt sistem de rachete balistice - sistemul Ababil.
Un oficial american a confirmat că rachetele „au fost în sfârșit livrate”.
Transportul implică câteva sute de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, potrivit oficialilor occidentali. Iranul are o varietate de astfel de arme, cu o rază de acțiune care se întinde până la aproximativ 500 de mile (800 de km).
„Acesta nu este sfârșitul”, a spus un înalt oficial european, menționând că se așteaptă că Iranul va menține fluxul de arme către Rusia.
SUA acuză Iranul că a furnizat UAV-uri Shahed-131/136, Mohajer-6 și alte drone țării agresoare, Rusia, pentru a duce război împotriva Ucrainei. Potrivit presei, în schimbul armelor, Federația Rusă furnizează Iranului arme cibernetice , arme occidentale „capturate pe câmpul de luptă” și ajută la dezvoltarea programului de rachete.
De asemenea, Rusia este angajată în producția de drone kamikaze iraniene pe teritoriul zonei economice speciale din Alabuz din Tatarstan. Iranul transferă materiale și tehnologii către Rusia și, de asemenea, continuă să furnizeze Shahed-uri.
Sisteme anti-balistice pentru Ucraina
Livrările au loc într-un moment în care apărarea antiaeriană a Ucrainei este serios pusă la încercare de rachetele rusești și barajele cu drone.
Amintim că aliații au promis că vor livra Ucrainei 9 sisteme antiaeriene cu rază lungă de acțiune PAtriot și SAMP/T, singurele capabile să distrugă rachete balistice. Mai concret, cerul Ucrainei va fi apărat de 7 sisteme Patriot (dintre care unul donat de România) și 2 sisteme SAMP/T (MAMBA).
În plus, trebuie menționat că Germania (care a trimis deja 3 sisteme Patriot în Ucraina) va furniza Kievului un număr impresionant de sisteme antiaeriene cu rază medie și scurtă de acțiune IRIS-T.
Germania va livra un total 12 sisteme antiaeriene IRIS-T SLM (sisteme cu rază medie de acțiune - până la 40 de kilometri). Până acum, Germania a furnizat Kievului 4 unități IRIS-T SLM , încă două sisteme urmând să fie livrate până la sfârșitul anului.
De asemenea, Berlinul a trimis 3 sisteme IRIS-T SLS (cu rază scurtă de 12 km) și urmează să mai livreze încă 9 sisteme.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News