Generalul Valeri Zalujnîi, apel fervent pentru F-16: Ţările occidentale nu ar îndrăzni să inițieze o contraofensivă fară a avea superioritate aeriană

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene ale SUA se pregăteşte pentru decolare. Sursa foto: Department of Defense.
Un F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene ale SUA se pregăteşte pentru decolare. Sursa foto: Department of Defense.

Generalul Valeri Zalujnîi, comandant șef al Forțelor Armate Ucrainene și membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a lansat recent un apel fervent pentru că statele occidentale să grăbească furnizarea de avioane F-16. Zalujnîi a comparat situația în care se afla acum Ucraina cu cea a țărilor occidentale, sugerând că acestea nu ar îndrăzni să inițieze o contraofensivă fără a-și asigura mai întâi superioritatea aeriană. Generalul ucrainean și-a exprimat nemulţumirea în timp ce Kievul încearcă să facă același lucru, dar așteaptă livrarea acestor avioane de luptă F-16. 

Comandantul șef al Forțelor Armate Ucrainene este de părere că ar fi suficientă chiar și o mică flotă de avioane de luptă F-16, legând furnizarea acestora direct de succesul contraofensivei actuale a Ucrainei. Afirmația sa este însă îndrăzneață și îndoielnică.

În ciuda faptului că este un avion de luptă multi-rol avansat, o mână de F-16 nu poate asigura de una singură superioritatea aeriană a Ucrainei. De asemenea, ele nu reușesc să ofere o garanţie viabilă ca armata ucraineană poate rupe apărarea puternic fortificată a Rusiei. A complica și mai mult operațiunile Ucrainei nu este un plan înțelept.

Adoptarea unei strategii de război aerian de tip occidental nu ar face decât să adauge straturi de complexitate, sporind șansele de eșec. În loc să încerce să navigheze printre provocările complicate prezentate de amenințările aeriene și sol-aer ale Rusiei și să se străduiască să obțină superioritatea aeriană, Kievul ar trebui să rămână neclintit în strategia să simplă, dar eficientă de contestare a superiorităţii aeriene ruse, un punct de vedere pe care mulţi analişti militari occidentali îl susţin.

Recent, John Kirby, coordonatorul american pentru comunicare strategică din cadrul Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, a precizat că ucraina ar putea primi avioane de luptă occidentale F-16 până la sfârșitul acestui an.

Cu toate acestea, oficialul american a precizat că este puțin probabil ca avioanele de luptă să poată schimba singure semnificativ cursul ostilităților.

 

SUA consideră că F-16 vor putea schimba semnificativ situația pe frontul din Ucraina

 

,,Avioanele F-16 vor ajunge în Ucraina, cel mai probabil, până la sfârșitul anului. Dar nu credem că doar F-16 vor putea schimba situația", a declarat oficialul de la Casa Albă pentru Fox News.

În același timp, Kirby subliniază că Forțele Armate ale Ucrainei au acum nevoie de mai multe obuze pentru artilerie, apărare aeriană și vehicule blindate.

În ciuda faptului că forța aeriană a Rusiei lasă mult de dorit pe frontul ofensiv, nu există niciun motiv pentru a le subestima apărarea aeriană, lucru recunoscut şi de ucraineni. Dacă Ucraina vrea să obțină un avantaj considerabil pe câmpul de luptă, trebuie să distrugă pare parte din sistemele de rachete sol-aer [SAM] ale Rusiei, S-400 fiind o amenințare semnificativă pentru aviaţia ucraineană.

F-16 ucrainene înarmate cu rachete anti-radar de tip HARM ar trebui să pătrundă adânc în teritoriul ocupat de ruşi - zone mari fiind acoperite de raza de interceptare a sistemelor S-400. Distanța de angajare a S-400 este de aproximativ 250 de mile, de patru ori mai mare decât cea a unei rachete HARM AGM-88, ceea ce face ca misiunea să fie destul de dificilă.

Chiar dacă avioanele F-16 reușesc să lanseze rachetele, operatorii sistemelor rusești ar putea înceta să emită și să-şi schimbe poziţia, complicând eforturile Ucrainei de a lovi cu precizie. 

Într-un astfel de scenariu, Moscova pare că se inspiră de la strategiile aplicate de Kiev când vine vorba de luptă pentru superioritate aeriană, exploatând avantajele inerente ale apărării aeriene mobile, în detrimentul avioanelor În termeni mai simpli, o confruntare direct între un număr limitat de avioane F-16 ucrainene și vastul arsenal de sisteme de apărare aeriană al armatei ruse are toate şansele să fie un joc pierdut pentru Ucraina.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel