Generalul Tomescu: Să nu vă închipuiți că Armata română ar sta să se uite cum cad rachete rusești Kalibr în România

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy

Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, a analizat scenariul ipotetic al unui conflict militar între Federația Rusă și NATO și a atras atenția asupra unor informații false care circulă în spațiul public.

Generalul (r.) Tomescu a explicat procedural ce ar implica un ipotetic atac rus asupra Flancului Estic al NATO și spune că Armata română, aflată pe linia întâi în fața amenințării ruse, nu ar sta cu mâinile în sân într-un asemenea caz. 

„Sunt peste 3.000 de kilometri graniță de est cu Federația Rusă. (...) NATO are în 10 corpuri regionale. La nord e Corpul Național Nord-Est al polonezilor care are două divizii iar la noi există corpul regional de la Sibiu pe care am avut onoarea să îl operaționalizez până la faza inițială și avem de asemenea Divizia Multinațională de Sud-Est, cea din București”, amintește generalul român, în cadrul unei emisiuni care a avut loc ieri seară la postul de televiziune Antena 3, în momentul în care a analizat harta conflictului.

Generalul (r.) Tomescu s-a arătat surprins de faptul că multă lume afirmă că durează 48 de ore până când NATO ar interveni în cazul unui atac asupra Flancului, dând asigurări că „NATO acționează la secundă”.

„NATO reacționează într-o secundă de cânt s-a votat Articolul 5 iar secretarul general transmite hârtia prin care i se vor delega competențele pentru conducerea operației militare de apărare comandantului suprem al NATO. (...) Noi suntem în linia întâi și nu vă închipuiți că Armata română dacă o să înceapă să cadă rachete Kalibr peste noi s-ar uita la ele și le-ar număra”, a precizat fostul comandant al Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO în momentul în care descria mecanismele și procedurile într-un astfel de caz.

 

E imposibil ca Federația Rusă să atace NATO fără ca NATO să nu știe. Alianța e pregătită de orice scenariu

 

2. Piloți ame... (fa-18-super-hornet-sua-romania-nato_95070500.jpg)

Piloți americani și aeronave F/A-18 Super Hornet, dislocate în România. Sursă foto: MApN

„Nu vă gândiți cumva că Rusia poate să-și permită să atace NATO fără ca NATO să nu știe. Păi AWACS-urile ce credeți că fac? (n.r. - avioanele de supraveghere, avertizare timpurie și control). Nu apucă generalii ruși să se gândească să mute trupele și AWACS-ul i-a văzut imediat. În plus ca să ataci NATO trebuie să declari mobilizare generală. Cum poți ascunde mobilizarea la o armată de 2 milioane cât au rușii? Ei nu au putut să ascundă un vapor cu grâu, cu atât mai mult mobilizarea. 

Ce vreau să spun e că NATO e o structură militară pregătită. Sistemul militar condus de vârful politic și baza mecanismului militar sunt pregătite”, a conchis generalul (r.) Tomescu. 

Acesta a adăugat că numărul mare de forță de reacție rapidă a NATO, care a fost mărit de la 40.000 la peste 300.000 de militari, sunt „o concluzie a războiului din Ucraina” iar „noi generalii le-am spus transmis politicienilor că cei 30.000 din forța de reacție rapidă ar fi insuficienți”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel