Avdiivka, un oraș din regiunea Donețk care se află pe linia întâi a războiului din 2014, a căzut la 17 februarie, în ceea ce a fost prima victorie militară majoră a Rusiei înregistrata în ultimele nouă luni. Mai multe sate la vest de Avdiivka au fost capturate la scurt timp după aceea, în timp ce Ucraina se confrunta cu o lipsă gravă de muniție, în timp ce ajutorul american continua să fie blocat la nivelul Congresului SUA.
Trupele ucrainene care apără zona de lângă Avdiivka se confruntă cu "focuri intense de artilerie, utilizarea intensă a dronelor FPV (first-person-view)", atacuri aeriene "periodice" și asalturi "zilnice" din partea vehiculelor blindate și a trupelor de asalt.
,,În aceste condiții, cel mai eficient mod de a conduce apărarea este distrugerea vehiculelor blindate și a grupurilor de infanterie de asalt ale inamicului prin foc de artilerie, acțiunile grupurilor de blindate, utilizarea complexă a sistemelor de atac fără pilot de diferite tipuri, protecția unităților proprii împotriva dronelor inamice prin intermediul EW (război electronic) în combinație cu distrugerea punctelor de control ale UAV (vehicule aeriene fără pilot) inamice prin lovituri cu rachete și foc de artilerie", a declarat Sîrskîi într-o postare pe Telegram.
Sîrskîi a adăugat că principala sa sarcină în prezent este "dedicată organizării și soluţionării acestor probleme".
În evaluarea sa zilnică de informare din 14 martie, în baza informaţiilor furnizate de serviciile secrete, Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia a concentrat atacurile la vest de Avdiivka și de orașul Marinka, reprezentând 60% din toate atacurile de pe linia frontului.
"Cu toate acestea, numărul mediu de atacuri terestre rusești săptămânale raportate asupra Ucrainei s-a redus cu 13% de la sfârșitul lunii februarie 2024, când media săptămânală a ajuns la 600", se arată în rapoartele britanicilor.
În timp ce ajutorul american continuă să fie blocat în Congresul SUA, forțele Kievului se confruntă cu o situație din ce în ce mai periculoasă pe fondul lipsei de obuze.
Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW) a declarat la 13 martie că lipsa de muniție a Ucrainei cauzată de întârzieri ar putea duce în curând la o pătrundere rusă pe linia frontului. Ucraina se luptă, de asemenea, cu un deficit de militari, guvernul urmând să intensifice eforturile de mobilizare în 2024.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News