Forțele Armate Ucrainene nu și-au atins încă "potențialul maxim", spun cei doi generali ucraineni, insistand să precizeze că contraofensiva "merge conform planului", în ciuda îngrijorării unor analiști occidentali care consideră că Ucraina nu face suficiente progrese.
,,Până în prezent, lucrurile se desfășoară conform planurilor care au fost întocmite și aprobate", a declarat generalul Oleksandr Sirskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, într-un interviu acordat ABC News.
Generalul Oleksandr Tarnavskyi, care conduce contraofensiva din sud, a declarat că situația este "stabilă". ,,Principalul lucru este că nu ne-am atins potențialul maxim" pe front, a spus generalul Tarnavski.
Repeliunea eșuată din Rusia, dată de mercenarii Grupului Wagner, nu a avut niciun impact asupra trupelor ruse de pe front
Asa-zisa ''lovitura de stat eșuată'' data de mercenarii Grupului Wagner - compania militară privată condusă de Evgheni Prigojin - a dus la speculații potrivit cărora președintele Vladimir Putin își pierde controlul asupra puterii în Federația Rusă. Cu toate acestea, generalul Sirski a declarat că urmările acestei repeliuni eșuate nu vor avea un impact asupra trupelor ruse care lupta pe frontul din Ucraina.
,,Evenimentele din Rusia în sine nu au avut niciun impact asupra luptelor din zona de responsabilitate a grupului meu de trupe", a declarat Sirski. "Ar fi mai bine pentru noi dacă ar exista unele consecințe negative în Rusia. Dar pentru mine nu contează", a mai precizat acesta.
Trupele ucrainene au lansat contraofensiva în urmă cu o lună, atacând pe mai multe direcţii linia frontului din sudul regiunii Zaporojie. Ucraina a reușit să străpungă liniile rusești de apărare în două puncte, eliberând un șir de sate, dar de atunci înaintarea forţelor armate ucrainene s-a blocat pe front în lupte feroce cu trupele ruse de ocupaţie.
Prima etapă a contraofensivei: Epuiza forțele rusești suficient de mult pentru a crea o breșă pe linia frontului
Progresul a fost mult mai lent decât viteza fulgerătoare a contraofensivei din toamnă din regiunea Harkov, în care forțele rusești au fost luate prin surprindere.
Totuși, în ultimele zile au existat semne din ce în ce mai mari de progres, Ucraina avansând în jurul Bakhmut, orașul din est unde trupele ruse au suferit zeci de mii de pierderi încercând să îl cucerească. Ucraina a reușit, de asemenea, să stabilească un mic cap de pod pe partea estică a râului Nipru, controlată de ruși, vizavi de Herson.
Scopul, au sugerat comandanții și oficialii ucraineni, este de a epuiza forțele rusești suficient de mult pentru a crea o breșă care să poată fi exploatată de principala forță a contraofensivei armatei ucrainene. Ucraina încă nu a angajat toate brigăzile pe care le-a adunat pentru contraofensivă sau armele furnizate de aliații occidentali.
Progresul lent a dus la unele evaluări pesimiste ale perspectivelor contraofensivei. În realitate, atât oficialii ucraineni, cât și trupele de pe teren - precum și mulți analiști independenți - spun că aceasta este încă doar prima fază a contraofensivei, dar și ceea ce au știut întotdeauna că va fi probabil cea mai dificilă.
Recent, Valeri Zalujnîi, comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei și membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că soldații ucraineni plătesc cu sânge pentru eliberarea fiecărui metru de pământ ucrainean, așa că este deranjat de comentariile altora potrivit cărora contraofensiva se desfăşoară într-un ritm mult mai lentă decât se așteptau.
Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei a subliniat că, pentru ca contraofensiva ucraineană să avanseze mai rapid, are nevoie de mult mai multe arme și de superioritatea aeriană care poate fi obținută prin achiziționarea de avioane de luptă F-16.
Generalul Valeri Zalujnîi a spus că, fără ca trupele să fie complet aprovizionate, aceste planuri sunt în general irealizabile, dar, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, "ele sunt puse în aplicare".
,,Da, poate nu atât de repede pe cât și-ar dori participanții la spectacol, observatorii, dar aceasta este problema lor", a rezumat Zalujnîi.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News