Cu această ocazie, generalul american, într-o conferința de presă cu jurnaliștii ucraineni, a remarcat că exercițiul multinațional „Eforturi comune – 2020” a trimis un semnal privind mobilitatea ridicată a trupelor, unitățile ucrainene, americane și britanice demonstrând că pot acționa împreună și că sunt capabile să parcurgă rapid distanțe considerabile în regiunea Mării Negre.
Ben Hodges consideră că exercițiile viitoare din zona Mării Negre trebuie să crească în complexitate, să aibă loc eventual la fiecare doi ani să combine exerciții de tipul Sea Breeze (Ucraina – SUA) și Noble Partner (Georgia – SUA) într-un singur scenariu, în care să fie implicați toți membrii și partenerii NATO din regiune. „Deoarece organizarea unor astfel de exerciții este extrem de complexă, lucrul la pregătirea lor este foarte valoros. În acest fel, vom putea afla care sunt dificultățile în mișcarea trupelor”, a evidențiat Hodges.
„De asemenea, ar fi bine să vedem exerciții în care unitățile NATO să plece de la o bază din România, să treacă prin Moldova către bazele de instruire ucrainene, să efectueze manevre comune acolo timp de câteva săptămâni și să se întoarcă”, a subliniat generalul american în contextul asigurării unei libertăți ridicate de mișcare a forțelor.
Potrivit lui Hodges, un exercițiu asemănător a fost executat cu trei ani în urmă, când unitățile au părăsit Germania, s-au pregătit în Ungaria, România și Bulgaria, apoi au ajuns în Georgia. A fost o activitate de trei luni, foarte solicitantă pentru militari, dar a fost o mare demonstrație de abilitate.
Generalul a apreciat că genul acesta de antrenamente, împreună cu partenerii ucraineni, ar avea un impact pozitiv. “Ar arăta că ne pasă de Ucraina. Anul acesta am văzut ceva similar, cum ar fi salturi cu parașuta executate de militari din Marea Britanie și Ucraina, zborurile bombardierelor B-52. Acestea sunt elemente de testare a mobilității”, a explicat acesta.
Ben Hodges a mai menționat că Ucraina cooperează eficient cu România în domeniul apărării și pregătirii comune. O astfel de colaborare cu Turcia ar putea fi o direcție promițătoare a eforturilor comune pentru asigurarea securității în regiune.
La forum participă experți din Ucraina, SUA, România, Turcia, Bulgaria, Georgia și Grecia, printre care și fostul secretar general adjunct al NATO, Alexander Vershbow. Din țara noastră, au fost invitați fostul consilier prezidențial, Iulian Chifu, și președintele Comitetului academic executiv al Colegiului european de securitate și apărare (EAB-ESDC), general de brigadă în rezervă Mircea Mîndrescu.
Comentariul autorului: Generalul-locotenent Ben Hodges, după retragerea din cariera militară în 2017, a început să lucreze pentru think tank-ul Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (Center for European Policy Analysis – CEPA). Referindu-se la alocarea pentru apărare, a unui procent de 2% din PIB, pe care președintele SUA, Donald Trump, a solicitat-o fiecărui membru NATO, Ben Hodges a precizat că, Alianța ar trebui să redefinească acest 2%. El a susținut includerea infrastructurii (de transport) cu dublă utilizare în respectiva alocare, ceea ce ar aborda „cea mai urgentă problemă a securității europene” - mobilitatea militară, oferind totodată beneficii vieții civile.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News