Radu Dobrițoiu, în cadrul emisiunii „Euroatlantica” difuzată de Radio România Actualități a abordat tema exercițiilor militare aliate, compatibilitatea, coeziunea și descurajarea Alianței în contextul actualelor provocări de securitate.
Emisiunea a abordat exercițiile militare desfășurate de NATO, printre care Swift Response, care a început în această săptămână în Balcani și regiunea Mării Negre, dar și Anaconda 2023, care se va desfășura în Polonia la 60 de kilometri de granița cu Rusia.
„Participă la aceste manevre 13.000 de militari, dintre care 10 mii din Polonia. Sunt implicate trupe din Statele Unite, România, Slovenia, Suedia, Franţa, Lituania, Estonia şi Turcia. Aplicaţia din Polonia coincide cu un alt exerciţiu militar de amploare care se desfăşoară în Suedia, Aurora 2023. Sunt cele mai ample manevre militare organizate până acum de Suedia, ţară care aşteaptă să devină membră a NATO. Peste 26 de mii de militari participă. Sunt implicate unităţi din toată Suedia, dar şi din NATO, pentru a simula o ripostă în situaţia unui atac asupra ţării şi se pregăteşte cel mai mare exerciţiu NATO din acest an, Defender Europe 2023, aplicaţie militară care va fi lansată pe 28 mai, unde vor participa şi efective din România. Suntem aliaţi şi ne antrenăm împreună în cadrul NATO pentru a descuraja orice atac asupra statelor membre ale Tratatului de la Washington”, amintește Radu Dobrițoiu.
Invitații acestuia au fost jurnalistul Val Vâlcu, lector universitar, dar şi generalul de brigadă Daniel Pop, şeful Direcţiei Instruire şi Doctrină din Statul Major al Apărării.
Acesta din urmă a subliniat procesul amplu de adaptare prin care trece NATO, cea mai mare transformare de după Războiul Rece. Iar Aliații reușesc să facă față provocărilor cu brio.
Cel mai mare proces de transformare al NATO de la Războiul Rece încoace
„Este clar că ne aflăm într-un moment critic pentru securitatea noastră şi pentru pacea şi stabilitatea internaţională, asta fără dar şi poate. Acum cred că suntem martorii, generaţia de astăzi, suntem martorii la cea mai mare transformare şi adaptare a Alianţei de la Războiul Rece încoace. Acest concept de descurajare şi apărare este cred că cea mai potrivită măsură, iar una dintre liniile de efort pentru punerea în practică a acestui concept constă tocmai în aceste exerciţii pe care Alianţa le desfăşoară într-un concept de 360 grade, dar în special în flancul estic.
Aş porni, aşa cum a menţionat şi domnul profesor (lector n.r.) Vâlcu, în primul rând, este vorba de coeziune. Este ceea ce Alianţa îşi propune să demonstreze prin procesele de proiectare, prin planificarea, executarea şi evaluarea acestor exerciţii. Vorbesc, în al doilea rând, de descurajarea oricărui potenţial adversar, având o abordare unitară din partea tuturor membrilor Alianţei, prin implementarea unui ritm al activităţilor, aşa cum aţi menţionat dumneavoastră în deschiderea emisiunii, foarte susţinut, în toate zonele geografice ale Alianţei, în toate domeniile operaţionale şi funcţionale, că vorbim de spaţiul terestru, maritim, aerian, în cyber, operaţii speciale sau de susţinere.
În felul acesta generăm o permanentă şi robustă prezenţă credibilă, acum, la pace, şi, să nu ne ajute Dumnezeu, şi la criză şi război”, precizează oficialul MApN.
Armata României, pregătită să facă față acestui proces
„Cu alte cuvinte, suntem activi şi vigilenţi. În al treilea rând, ceea ce am încercat noi, Armata Română, mereu este să ne pregătim personalul şi structurile pentru a genera acele pachete de care vorbeşte toată lumea de forţe necesare pentru un răspuns coerent, întrunit, decisiv. Nu numai la ameninţările actuale din mediul de securitate, ci chiar şi în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale, pentru că parte din exerciţiile pe care dvs le-aţi menţionat în deschidere au şi rolul de răspuns la criză sau de sprijin al populaţiei civile.
Cert este că cuvântul-cheie pentru toate acestea este interoperabilitatea şi, când vorbim de acest lucru, vorbim pe toate palierele ei: palierul tehnic, procedural, uman, şi aici mă refer la pregătire şi terminologie comună, şi informaţional. Cam acesta este rolul acestor exerciţii din anii 2022 şi din anii 2023 şi pe acest fundament se vor proiecta şi exerciţiile Alianţei în 2024”, a conchis generalul de brigadă Daniel Pop, şeful Direcţiei Instruire şi Doctrină din Statul Major al Apărării.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News