Generalul Petraeus despre factorii care influențează războiul dintre Ucraina și Rusia: Tehnologia face diferenţa, iar aliații occidentali sunt prea lenți în a ajuta Kievul

Cristian Soare |
Data publicării:
Sursa foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Sursa foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Populația, tehnologia și sprijinul aliat. Aceștia sunt cei trei factori-cheie care afectează războiul din Ucraina în prezent. Aceasta este opinia generalului american în retragere David Petraeus. Acesta și-a împărtășit punctul de vedere cu privire la starea actuală a războiului din Ucraina într-un interviu pentru podcastul Institutului McCain.

Fostul director al CIA și fost comandant al coalițiilor conduse de SUA în Irak și Afganistan, David Petraeus, consideră că, la începutul războiului, Ucraina, spre deosebire de Rusia, a dat dovadă de "leadership strategic". Dar curând s-a confruntat cu o "realitate obiectivă" care trebuia luată în considerare.

,,Rusia are cine știe ce fel de avantaj în ceea ce privește populația. La începutul războiului, acesta era de trei la unu. Dar având în vedere migrarea masivă a ucrainenilor, este probabil că în acest moment vorbim de patru la unu, poate chiar cinci la unu", a declarat Petraeus la început.

Youtube video image

Generalul american subliniază, de asemenea, că Rusia a reușit să mobilizeze în zonele rurale îndepărtate ale țării, oferind salarii bune. În același timp, mobilizarea nu afectează orașe atât de dezvoltate precum Moscova sau Sankt Petersburg.

În schimb, Ucraina se confruntă cu faptul că cea mai mare parte a armatei sale este formată din bărbați de vârstă mijlocie. Și abia acum Kievul încearcă să își înnoiască unitățile de luptă prin modificarea legislației privind mobilizarea.

,,Vârsta medie a unui soldat pe front în Ucraina este de peste 40 de ani. În războaiele pe care am avut onoarea să le comand, ei aveau între 19 și 22 de ani. Acum au schimbat legislația. Și trebuie să continue procesul de formare a forțelor și să recupereze timpul pierdut pentru a încerca să contracareze forțele pe care le are Rusia", a declarat generalul american în retragere.

 

Tehnologia face diferenţa: concentrarea pe cantitate și inteligența artificială pe câmpul de luptă

 

Tehnologia și sistemele fără pilot sunt cele care fac diferenţa în mod esenţial în acest război de cele anterioare, explică generalul în retragere. Potrivit acestuia, Ucraina folosește cu succes drone atât în aer, cât și pe mare, distrugând flota de nave și infrastructura rusă.

"Acestea țintesc rafinăriile de petrol rusești, împiedicându-i pe ruși să își realimenteze echipamentele desfășurate în Ucraina și în jurul acesteia. Distrug infrastructura critică, aerodromurile", a declarat Petraeus.

Dar rușii nu stau pe loc. Ei se perfecționează în domeniul apărării aeriene și al războiului electronic, subliniază fostul director al CIA.

Petraeus urmărește, de asemenea, două tendințe legate de tehnologie - concentrarea pe cantitate și inteligența artificială.

,,Va trebui să trecem de la un număr mic de platforme militare mari la un număr uriaș de platforme mai mici. Din ce în ce mai multe dintre acestea vor fi operate de la distanță, pilotate de inteligență artificială, în care un om va dezvolta algoritmul și instrucțiunile pentru acel anumit sistem fără pilot", spune Petraeus.

 

Aliații occidentali sunt prea lenți în a ajuta Ucraina

 

Petraeus remarcă faptul că Vladimir Putin a reușit să reînființeze complexul militar-industrial rus. Și acest lucru se datorează în mare măsură pieselor şi componentelor pe care Moscova le primește de la Beijing. Un rol important în joacă şi rachetele pe care Rusia le prieşte din Coreea de Nord, dar și dronele din Iran. Acest lucru, în special, le permite rușilor să efectueze atacuri eficiente asupra sistemului energetic ucrainean.

,,Problema este că funcționează. Ei bombardează Ucraina cu o serie de lovituri de artilerie, bombe aeriene ghidate, doar un număr uriaș de obuze de artilerie. Toate acestea lovesc rețeaua electrică. Se pare că va fi o iarnă rece. Chiar și acum, Ucraina se confruntă cu pene de curent timp de 12 ore pe zi", explică Petraeus.

În opinia sa, aliații occidentali sunt prea lenți în a ajuta Ucraina prin trimiterea cu întârziere a echipamentelor.

,,Decizia privind sistemele ATACMS cu rază lungă de acțiune a durat prea mult. Noi încă limităm utilizarea lor asupra Rusiei. UE ia această problemă mult mai în serios. Iar noi subminăm încrederea prin ezitări excesive și preocupări legate de escaladare", a declarat fostul director al CIA .

Potrivit lui Petraeus, o mai mare determinare a Statelor Unite de a ajuta Ucraina și aliații săi ar putea fi un factor care să-l descurajeze pe Putin să continue ofensiva în Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel