Generalul Pârlog: Un sprijin militar al României pentru R. Moldova în caz de invazie va fi sincronizat cu ajutorul occidental

Imagine de la parada militară de pe 1 Decembrie 2022 - Ziua Națională a României. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN)
Imagine de la parada militară de pe 1 Decembrie 2022 - Ziua Națională a României. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN)

În cazul unei ipotetice invazii a Republicii Moldova, sprijinul militar al României pentru Chișinău ar fi sincronizat de sprijinul occidental, potrivit fostului șef adjunct al Direcției Informații Militare a Armatei Române, generalul Adriean Pârlog.

Totuși, acesta a declarat, în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis”, citat de portalul Deschide.md, că perspectiva unui pericol de ordin militar pentru Republica Moldova nu este iminentă.

”Nu cred că România este în poziția de a acorda garanții de securitate R. Moldova în logică strict individuală. România nu mai poate să ajungă singură în postura de a oferi în plan securitar ceva politico-militar, pentru că deja în zonă există multe forțe occidentale dislocate pe teritoriul României. Deci, un eventual sprijin militar românesc va fi însoțit sincron de sprijinul occidental foarte bine dezvoltat din punct de vedere logistic, dar acest scenariu cred că este un pic mai îndepărtat. Perspectiva nu e iminentă a ajungerii într-o astfel de situație” a declarat generalul român.

Potrivit lui, Federația Rusă nu își poate permite luxul să demareze împotriva R. Moldova o agresiune comparabilă cu cea inițiată împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022.

”Nu cred că Moscova se află într-o poziție foarte confortabilă în ceea ce privește viitorul ei apropiat în gestiunea relațiilor de securitate pe care le are cu Vestul. Nu cred că R. Moldova e privită de o iminentă înrăutățire a stării sale de securitate pe dimensiunea cinetică a confruntărilor. Pe dimensiunile de tip operații hibride, da. Dar R. Moldova a făcut primii pașii în sensul găsirii unor resurse, la început început reduse, de a se opune dimensiunii hibride a confruntărilor viitorului” a notat fostul conducător al spionajului militar român.

2. Foto: MApN... (armata-romana-romania-soldati-militari_09576300.jpg)

Foto: MApN via. Locotenent Sergiu Iosub

 

România deja pune umărul pentru securitatea Republicii Moldova, inclusiv prin securitatea energetică

 

Între timp, potrivit generalului Pârlog, România depune eforturi pentru a întări securitatea energetică a R. Moldova, ca Rusia să nu poată folosi această armă pentru a destabiliza situația din interior. Acesta consideră că Bucureștiul trebuie să se asigure în continuare că cetățenii R. Moldova nu vor fi afectați de prețurile mari la resursele energetice, reducând astfel vulnerabilitatea lor la propaganda și dezinformarea Rusiei.

”Părerea mea e că România deja face consistent ceea ce face pe spațiul asigurării trecerii centrului de greutate cu două produse strategic necesare pentru R. Moldova înspre Vest care anterior veneau dinspre Est.

Energie electrică, România are capacitatea de a furniza pentru R. Moldova și o face. Transgazul este mult mai prezent, eu cred că existența Gazpromului începe să fie periferică comparativ cu prezența Transgazului românesc în R. Moldova. Asta ar trebui să facă în continuare România, să încerce ca din punctul de vedere al slăbirii presiunii sociale să fie cât mai slab percepută de cetățeanul de rând. Nu cred că există foarte mulți români care să nu privească altfel decât cu căldură frățească R. Moldova” a conchis generalul Adriean Pârlog.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel