Concernul american General Dynamics a achitat Ministerului Apărării Naţionale penalităţi de opt milioane şi jumătate de euro pentru întârzierea înregistrată în livrarea blindatelor Piranha V.
Jurnalistul Radu Dobriţoiu a obţinut informaţii despre acest subiect direct de la şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.
,,Primele transportoare blindate Piranha 5 vor fi livrate Armatei României anul viitor în ianuarie, cu o întârziere de aproximativ un an faţă de contractul iniţial. Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a declarat că noul termen a fost propus chiar de firma americană'', spune Radu Dobriţoiu.
,,Am avut o întâlnire cu reprezentanţii firmei General Dynamics Europa şi au venit cu un master plan prin care au garantat că în luna ianuarie vom avea primul lot de transportoare şi nu mai târziu de finele lunii februarie va fi finalizat procesul de recepţie cantitativă la prima unitate destinată să aibă în dotare aceste maşini de luptă. Cert este că, în conformitate cu prevederile din contract, firma a fost penalizată şi au achitat penalităţile de 8,5 milioane de euro pentru întârziere", a precizat Şeful SMAp, generalul Nicolae Ciucă.
Livrarea transportoarelor Pirahna 5, întârziată cu opt luni. Primele transportoare blindate Piranha 5 ar fi trebuit livrate încă din februarie 2019.
Ministerul Apărării Naționale a trimis, la început acestei luni, producătorului General Dynamics o factură de aproximativ 8 milioane de euro. Banii reprezintă penalitățile pentru că Armata nu a primit nici acum primele 36 de transportoare Piranha 5.
,,Departamentul pentru Armament a pornit procedura pentru emiterea facturii de penalităţi, având în vedere întârzierile la livrarea produselor. Sunt aproape 8 luni de zile, pentru că de la începutul lunii februarie trebuia să avem primele 36 de complete şi s-a procedat la întocmirea documentelor pentru emiterea facturii de penalităţi şi de penalizare, aproximativ 8,5 milioane de euro", declara în urmă cu două săptămâni, pentru Mediafax, Gabriel Leş, ministrul Apărării Naţionale.
Surse din MApN au susţinut că Armata a refuzat să preia mașinile de luptă pentru că aparatura pentru comunicații este depășită și nu respectă prevederile contractului. Acestea nu respectau condițiile minime din caietul de sarcini.
În 2018, Armata a semnat un contract pentru 227 de transportoare, în valoare de 895 de milioane de euro, și a plătit în avans 30% din sumă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News