Generalul Milley, șeful Armatei SUA: Ucraina a lovit cu HIMARS peste 400 de ținte ruse. Fiecare lovitură - devastatoare

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem american HIMARS
Sistem american HIMARS

Ucraina a lovit peste 400 de ţinte ruseşti cu sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA, a declarat joi, la baza aeriană Ramstein din Germania, şeful statului major interarme al SUA, generalul Mark Milley, relatează Agerpres, care citeaz[ Reuters.

"Vedem câştiguri reale şi măsurabile în Ucraina în urma utilizării acestor sisteme. De exemplu, ucrainenii au lovit peste 400 de ţinte cu HIMARS şi au avut un efect devastator", le-a spus el jurnaliştilor la baza aeriană din sudul Germaniei, după o întâlnire cu zeci de miniştri ai apărării din state aliate SUA în cadrul căreia a discutat despre sprijinul care poate fi acordat Kievului pe termen lung pentru a contracara invazia rusă.

Progresul contraofensivei ucrainene împotriva trupelor ruseşti este "regulat", şi-a exprimat satisfacţia şeful statului major american interarme. "Nu cred că s-au întins prea mult", a adăugat gen. Mark Milley.

El a avertizat totuşi că este "încă prea devreme" pentru a evalua cu claritate situaţia din teren.

 

HIMARS lovesc cu precizie chirurgicala forțele ruse din Ucraina

 

Amintim că la finalul lunii trecute liderul separatist pro-rus Denis Puşilin din așa-zisa Republică Populară Doneţk a precizat că o parte din rachetele cu rază lungă de acțiune de până la 300 kilometri pentru sistemele HIMARS au ajuns deja pe teritoriul Ucraina iar forțele ruse încearcă să le distrugă.

Informația nu e confirmată de Washington, care nu a ascuns faptul că a oferit Ucrainei sisteme HIMARS sau muniție, dar a precizat că rachetele livrate pentru lansatoarele multiple HIMARS au o rază de acțiune de până la 80 de kilometri.

Rachetele ATACMS cu rază de acțiune de 300 kilometri pot fi integrate și pe lansatoarele multiple de rachete M270A2.

Amintim că lansatoare M270 au fost trimise Ucrainei, atât de SUA cât și de Marea Britanie. Totodată, Norvegia preciza și ea că va trimite Ucrainei astfel de lansatoare.

În ceea ce privește rachetele ATACMS, Armata română deține și ea astfel de rachete. România a achiziționat 54 de sisteme HIMARS, cu muniție și echipamentele aferente, costul tranzacției fiind estimat la 1.2 miliarde de dolari.

SUA au anunțat inițial că nu vor trimite în Ucraina rachete tactice ATACMS cu raza de acțiune de 300 de kilometri, pentru a preveni lovirea de ținte pe teritoriul Rusiei, cu posibile consecințe de atragere a SUA și NATO în conflict. 

CITEȘTE ȘI: HIMARS e fier vechi? Erdogan spune că armele occidentale livrate Ucrainei sunt „fiare vechi”, stârnind noi controverse

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel