Generalul Marian Botea, care a condus anterior trupele române în cadrul misiunii NATO în Afganistan, a declarat că Rusia încearcă să inoculeze în mintea românilor îndoiala despre locul lor în Europa, despre beneficiile UE și despre disponibilitatea blocului de a permite Bucureștiului să intre în zona Schengen.
„Ne uităm la ce vulnerabilități au liderii și la cum putem să îi sfătuim să se protejeze atunci când se prezintă public”, a spus Botea pentru Balkan Insight.
„În Moldova, acești doi curenți se întâlnesc și este probabil o luptă care se reflectă și la nivel politic în evoluțiile … între președinte și guvern”, a declarat Marian Botea.
Cheia acestei regiuni este Ucraina, a apreciat comandantul militar. „Deoarece Ucraina de Vest este puternică și orientată spre Vest, este o binecuvântare cerească pentru România. O Ucraina puternică și prietenoasă va ajuta Moldova să se orienteze mai bine spre Occident „, a spus el.
El a explicat că Serviciul Român de Informații și Serviciul de Telecomunicații Speciale își integrează eforturile pentru a răspunde propagandei rusești, dar și ministerul de Interne ar trebui atras în acest efort comun. Potrivit lui Botea, și ministerul Apărării lucrează la un centru de apărare împotriva atacurilor cibernetice.
În 2018, pentru al șaselea an consecutiv, Serviciul Român de Informații, prin intermediul Centrului Naţional Cyberint, a făcut parte recent din echipa de management al celui mai important exercițiu de securitate cibernetică al NATO, și unul dintre cele mai mari din lume, care s-a desfășurat recent în Estonia. Practic, SRI a construit infrastructura virtuală a acestuia și, împreună cu NCIA (Agenţia pentru Comunicații şi Informații a NATO) a elaborat scenariul principal ce s-a desfășurat în cadrul poligonului cibernetic al NATO.
Mai mult decât atât, România are rolul coordonator în organizarea și funcționarea sistemului de apărare cibernetică al Ucrainei, tot prin intermediul Cyberint și al Serviciului Român de Informații.
Având în vedere contextul generat de o tensiune crescândă în relațiile ruso-ucrainene și necesitatea NATO de a-și consolida frontiera estică, au fost puse în aplicare noi măsuri de securitate, acesta fiind motivul creării, prin participarea voluntară a statelor membre NATO, a unui Fond de sprijin pentru dezvoltarea capacităților Ucrainei în domeniul apărării cibernetice.
Specialiștii români ai SRI în domeniul securității informațiilor sunt însărcinați, prin această calitate, să definească și să stabilească necesitățile tehnice și arhitectura unui sistem de securitate pentru protejarea infrastructurii IT & C critice împotriva amenințărilor cibernetice. De asemenea, o altă responsabilitate a unei națiuni coordonatoare este identificarea altor membri ai NATO și a contribuabililor din Fondul de sprijin care să asigure resursele financiare necesare implementării proiectului după etapa de definire a acestuia. Nu în ultimul rând, România, națiunea coordonatoar,e va asigura gestionarea proiectelor și instruirea specialiștilor ucraineni pentru a se asigura că rezultatele sistemului sunt bune.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News