Generalul Joseph Dunford: Lovitura nucleară preventivă rămâne o metodă eficientă de descurajare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Șeful Statului Major al Armatei SUA, generalul Joseph Dunford, a fost rugat să își clarifice poziția, pe 14 martie, în cadrul unei ședințe a Comisiei pentru Seviciile Armate, cu privire la necesitatea păstrării conceptului de atac nuclear preventiv în doctrina de apărare a SUA, potrivt WashingtonTimes și Uawire.org.

Generalul Joseph Dunford a vorbit în faţa Comisiei pentru Seviciile Armate despre importanţa modificării actualei politici militare americane care permite țării să fie prima care ar folosi armele nucleare în timpul unui posibil conflict cu un adversar.

"Mi se pare că politica noastră actuală (care permite un astfel de drept pentru apărare) complică procesul decizional al adversarului. Nu aș recomanda să luați o decizie care să ușureze acest proces", a declarat generalul JosephDunford.

"Îmi pot imagina, de asemenea, mai multe situații în viitor, în care nu vrem ca președintele să aibă o astfel de oportunitate", a precizat șeful Statului Major al Armatei SUA, adăugând că este pregătit să prezinte detalii într-o ședință închisă.

 Pe timpul ședinței, J. Dunford a mai fost întrebat dacă este de acord cu opinia potrivit căreia Statele Unite dețin în prezent destule metode non-nucleare de descurajare a adversarilor, în special în domeniul spațiului cibernetic.

"Senatori, nu cred că oportunitățile din spațiul cibernetic pot înlocui potențialul nuclear. Trebuie să menținem o descurajare nucleară sigură, dar eficientă", a declarat generalul.

Șeful Statului Major al Armatei SUA a mai declarat senatorilor că a lucrat în mai multe administrații și a participat de mai multe ori la dezbateri privind metodele eficiente de descurajare, iar de fiecare dată, fiecare administrație a concluzionat că actuala configurație a triadei nucleare (rachetele intercontinentale balistice - ICBM, submarinele și aviația strategică) face posibilă cea mai eficientă prevenire a unui război nuclear.

Ce a generat de fapt discuţia păstrării conceptului de atac nuclear preventiv în doctrina de apărare a SUA ?

În luna ianuarie a acestui an, doi membri ai Partidului Democrat, senatorul Ed Markey şi deputatul Ted Lieu, au în Congresul american un proiect de lege care restrânge posibilitatea recurgerii la arme nucleare contra altor ţări, declarându-se preocupaţi de puterile lui Trump de a declanşa un război nuclear în orice moment.

„Această lege va interzice preşedintelui să ordone un atac nuclear preventiv în lipsa unei declaraţii de război a Congresului. Problema atacului preventiv a devenit critică, având în vedere faptul că preşedintele Donald Trump are dreptul de a începe un război nuclear în orice moment", atrag atenţia cei doi aleşi într-o declaraţie comună.

Ultima doctrină nucleară a Washingtonului, anunțată la 2 februarie 2018, arată că președintele Donald Trump, la fel ca predecesorul său, Barack Obama, va lua în considerare utilizarea armelor nucleare numai în "circumstanțe extreme".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel