Legea privind statutul cadrelor militare se află în procedura de transparență decizională începând cu data de 14 iunie 2021.
Menționăm că actuala lege datează din 1995.
Generalul (r) Nicolae Gropan, într-un interviu acordat DefenseRomania, a admis necesitatea unei astfel de legi, dar și-a arătat dezamăgirea deoarece, în opinia sa, legea aduce mai multe interziceri pentru militari.
Spre exemplu „sunt cadre militare care au veleități și în domeniul scrisului. Și care își aștern pe hârtie fie trăiri din perioada din activitate, amintiri, un fel de autobiografie. Pentru aceste lucruri va trebui să fie cerută aprobarea”, a precizat generalul (r) Nicolae Gropan, care a subliniat că MApN poate interzice publicarea unor lucrări pe motiv că sunt informații confidențiale.
În opinia sa noul statul aduce mai multe limitări și interziceri de drepturi.
„Nu mai ai dreptul de gândi liber, nu ai dreptul la o expunerea unei păreri despre ceea ce se întâmplă în spațiul militar, indiferent că nu mai ești în activitate”, spune Nicolae Gropan, care consideră că prin articolul din noul statut ce interzice militarilor să exprime păreri „contrare intereselor opiniei României sau forțelor armate” se limitează declarațiile cadrelor militare, declarații care nu sunt în favoarea Armatei.
Interzicerea constituirii militarilor în sindicate nu a fost abrogată de noul statut. Generalul (r) Nicolae Gropan: Militarul profesionist e egal cu muncitorul necalificat
„Limitarea de a te constitui în sindicat contravine și legislației europene. Există un articol în cartea fundamentală a Uniunii Europene care permite dreptul de asociere sindicală pentru toată lumea, nu face niciun fel de limitare sau interdicție. Mai mult, OSCE, are o recomandare pentru a permite militarilor să se organizeze în sindicate, asigurându-le astfel dreptul la negocierea condițiilor de muncă și de salarizare. Militarii sunt singura categorie care nu are acest drept. De aceea apar bazaconii în legile care privesc salarizarea și drepturile de pensie” - generalul de brigadă (r) Nicolae Gropan, președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari.
„Din această cauză militarul profesionist, în Legea salarizării 153, e egal cu muncitorul necalificat”, a conchis generalu Nicolae Gropan, care a amintit de responsabilitatea pe care o poartă militarii, prin utilizarea tehnicii militare, precum tanc, ATV sau cei care operează sisteme complexe de comunicații și radio locație. „Au milioane de lei în spate”, a încheiat generalul Gropan.
Generalul Nicolae Gropan a dat exemplul Germaniei, principala forță economică a Europei și un pilon esențial în NATO, care are „cel mai puternic sindicat militar”.
„Mai mult, în UE are drept consultativ Euromilul, o organizație în mod deosebit a sindicatelor militare și a asociațiilor asimilate sindicatului, asociații care prin lege li se dă dreptul la negocieri”, a conchis Nicolae Gropan, în interviul acordat DefenseRomania.
Puteți urmări integral, în cele ce urmează, interviul acordat de generalul (r) Nicolae Gropan, despre satutul cadrelor militare, o lege esențială pentru militarii români
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News