Generalul Gropan: Armata română, sub asediul dezinformărilor și acțiunilor diversioniste. Trei ordonanțe au distrus sistemul pensiilor

EXCLUSIV

Generalul (r) Nicolae Gropan, președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru DefenseRomania a identificat trei ordonanțe care au condus la situația actuală a inechităților din sistemul de pensii militare.

Totodată, Nicolae Gropan deplânge adversitatea mediului politic, indiferent de culoarea politică a guvernelor, față de cadrele militare și pensionarii militari.

Acesta e de părere au existat persoane din mediul politic cărora nu le-a convenit „că Armata era un corp unit. (...) Acest lucru a dus la apariția a tot felul de dezinformări, manipulări și alte acțiuni diversioniste”. 

 

Dezinformări pentru a plasa Armata într-o postură nefavorabilă în ochii societății

 

Potrivit lui Nicolae Gropan, începând din 2008-2009 asupra Armatei în mod deosebit s-au abătut o serie întreagă de acțiuni de demobilizare, de dezinformare și de manipulare. Pe subiectele pensiilor, salarizărilor și altor probleme. Strategia a fost menită să ducă la stigmatizarea pensionarilor militari în ochii societății.

La acel moment, transmite generalul în rezervă, se lansase sloganul „pensii și salarii nesimțite pentru militari”. Generalul Gropan a amintit că acest slogan a fost alimentat de fostul șef al statului din perioada respectivă, Traian Băsescu, dar și de fostul premier Emil Boc. „Te întrebi cum un astfel de om poate fi comandantul constituțional al Armatei”, a completat generalul Gropan. Generalul a adăugat că încă această politică mai are ecouri și e îmbrățișată de unii oameni politici.

 

Trei ordonanțe care au distrus sistemul de pensii militare. „Cadoul otrăvit de Crăciun”

 

În ceea ce privește inechitățile, generalul Nicolae Gropan precizează că există numeroase cazuri în care cadre militare care au îndeplinit aceeași funcție, au ieșit la pensie cu același grad și cu aceeași vechime și școlarizare, dar între ele există diferențe de două-trei ori mai mari la pensie. Această diferență e dată de vârstă, favorizați fiind cei care au ieșit mai târziu la pensie.

„Au fost cele trei ordonanțe care pe noi (n.r. - pensionarii militari) ne-au terminat”, precizează Nicolae Gropan.

Generalul român a făcut referire la Ordonanța 57 (decembrie 2015), 59 (2017) și Ordonanța 114 (decembrie 2018) pe care o consideră „cadoul otrăvit de Crăciun”.

„Prima ordonanță - 57 a fost dată pe 6 decembrie, la câteva zile după ce Guvernul Cioloș a fost învestit. Această ordonanță, prin articolul 40, modifică substanțial legea pensiilor militare. Aproximativ două treimi din legea inițială au fost modificate ori completate. Există o prevedere cu scop de manipulare. În loc de sintagma care era în lege referitor la calcularea cuantumului pensiei, referitor la veniturile brute impozabile, s-a introdus un articol în care au fost introduse peste douăzeci de sporuri. Nimeni nu le-a înțeles. Au fost introduse pentru a arăta că e necesară modificarea legislativă.

A doua ordonanță din 2017 a anulat prevederile unor articole, în mod deosebit cea referitoare la actualizarea pensiilor în funcție de ceea ce se întâmplă cu soldele de funcție și de grad ale activilor. După ce legea salarizării 153/2017 sub ministeriatul doamnei Olguța Vasilescu a intrat în vigoare au apărut diferențe de 5-6 ori între același grad și aceeași funcție.  Aici putem vorbi și de un abuz în serviciu față de ceea ce a făcut ministrul Muncii din perioada respectivă.

La Ordonanța 59 a existat această problemă a înlăturării actualizării. Ordonanța 114 vine și repetă același lucru, dar mai aduce o problemă - cu netul. Tot această Ordonanță mai stabilește un record mondial în domeniul reglementării. Ea suspendă în continuare un drept care nu mai există în vigoare. Legea 284/2010 a salarizării unitare prevedea dreptul la salarii sau solde compensatorii când militarul iese din sistem. S-a dat acest drept, dar de el nu știu dacă a beneficiat vreo serie de pensionari pentru că imediat a urmat metoda suspendării drepturilor. Începând cu Legea 153 acest drept nu mai apare. Deci cum să îl suspenzi?”, ne-a precizat generalul (r.) Gropan.

Nicolae Gropan a reiterat faptul că dosarul pensiilor militare nu are ce căuta în „sertarul” Ministerului Muncii, precizând că inechitățile sunt cauzate în principal de faptul că nu este respectată Constituția.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel