Recent, gen (r). David Petraeus, fostul comandant al Comandamentului Central al SUA și al Forțelor Coaliției din Afganistan,dar şi fost director al CIA, a oferit un interviu ziarul ucrainean de limbă engleză Kyiv Post în care a vorbit despre cât de important este sprijinul pe care statele occidentale îl oferă Ucrainei, dar mai ales despre lecţiile pe care Statele Unite trebuie să le înveţe din acest conflict.
Întrebat dacă ajutorul SUA a fost prea puțin sau a venit prea târziu, generalul Petraeus a susţinut că ,,SUA au furnizat, desigur, mai multă asistență globală decât aproape toate celelalte țări contributoare la un loc (deși țările europene și UE au contribuit acum, în total, puțin mai mult decât SUA în ceea ce privește asistența economică, umanitară și de securitate). Statele Unite au furnizat de departe cea mai mare asistență în materie de securitate''.
De fapt, fără sistemele de armament, munițiile, vehiculele, logistica, coordonarea etc. ale SUA, Ucraina s-ar afla într-o situație mult mai dificilă decât este în prezent.
,,Într-adevăr, cred că SUA merită, de asemenea, un credit considerabil pentru că a condus răspunsul general foarte devreme și a asigurat că toate țările occidentale au lucrat împreună pentru a sprijini Ucraina în urma invaziei brutale, neprovocate și distructive a Rusiei în 2022, și a continuat să facă acest lucru de atunci din punct de vedere diplomatic, economic și prin asistență umanitară, precum și prin asistență de securitate și oferirea de informații importante'', a punct Petraeus.
Abordarea armatei ucrainene cu privire la utilizarea tehnologiei pe câmpul de luptă a fost una genială
Când vine vorba de tehnologie, războiul din Ucraina este un război al juxtapunerilor. Pe de o parte, acesta este primul război major în care o varietate de vehicule aeriene fără pilot (UAV) - sau drone - au jucat un rol atât de important.
Ceea ce este nou în războiul din Ucraina este faptul că nu este ca multe dintre "războaiele mici" de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, în care una dintre părți avea un avantaj tehnologic aproape copleșitor.
Astfel, după cum a precizat şi fostul şef al CIA, ,,abordarea Ucrainei cu privire la utilizarea tehnologiei (în special a dronelor aeriene și maritime) a fost una genială. Faptul că Ucraina, fără forte navale semnificative, a putut scufunda peste o treime din flota rusă de la Marea Neagră și a putut să o forțeze să se retragă din Sevastopol și vestul Mării Negre este un tribut extraordinar adus sectorului tehnologic ucrainean''.
,,Într-adevăr, SUA și alte țări trebuie să învețe multe din ceea ce a făcut Ucraina - și probabil că vor face - chiar dacă sistemele terestre fără pilot sunt, de asemenea, utilizate în număr mai mare!'', a remarcat Petraeus.
Nu în ultimul rând, generalul american a menţionat ca ,,abilitatea Ucrainei de a lansa zilnic mii de drone aeriene asupra soldaților ruși de pe câmpul de luptă - și, de asemenea, de a lovi obiective strategice din interiorul Rusiei în fiecare noapte - este cu adevărat ceva care schimbă regulile jocului. De asemenea, capacitatea Ucrainei de a utiliza un număr mare de sisteme de război electronic [EW] de diferite dimensiuni pe tot câmpul de luptă și în jurul cartierelor generale, al bazelor și al infrastructurii importante este extrem de impresionantă''.
Avioanele F-16 vor fi de o importanță enormă pentru Ucraina, dar nu vor produce schimbări majore într-un termen scurt
După cum bine a remarcat în repetate rânduri mass-media occidentală, pentru unul dintre cele mai rapide avioane de luptă din lume, F-16 a avut nevoie de timp pentru a ajunge în Ucraina. Acum, marea întrebare este cât de mare este diferența pe care avionul fabricat în SUA o poate face într-un conflict de uzură, care este mai mult terestru, cu Rusia, care durează deja de doi ani și jumătate.
Sosirea primului avion de luptă în Ucraina marchează totuși o realizare notabilă - Kievul a solicitat în mod repetat avioanele de la aliați pe parcursul mai multor luni de război. A așteptat aprobarea SUA pentru exportul de avioane F-16 de la aliații care doreau să le transfere Ucrainei, iar apoi pregătirea piloților ucraineni pentru utilizarea aeronavelor a durat, de asemenea, luni de zile.
,,Sosirea mult așteptată a avioanelor F-16 va fi de o importanță enormă pentru Ucraina în timp, dar nu cred că va schimba cu adevărat jocul pe termen scurt. Sistemele vor fi mult mai capabile decât MIG-urile pe care le înlocuiesc, dar numărul lor va fi modest la început și vor fi probabil utilizate într-o manieră prudentă, pe măsură ce piloții și numeroasele elemente de sprijin la sol își dezvoltă capacitățile. Și, nu mai este nevoie să spunem că rușii vor încerca să le doboare și să lovească bazele în care sunt amplasate și din care pot opera'', a argumentat generalul (r). David Petraeus.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News