„Poziția de înaintare și gata de atac a dronelor noastre MQ-9 din acest important punct strategic oferă siguranță aliaților și partenerilor noștri, transmițând totodată un mesaj adversarilor noștri și avertizându-i că putem răspunde rapid la orice amenințare emergentă”, a declarat, luni, generalul Jeff Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa (USAFE), potrivit publicaţiei americane Stars and Stripes.
Potrivit comunicatului de presă al Comandamentului Forțelor Aeriene SUA pentru Europa, emis la 5 ianuarie 2021, dronele MQ-9 vor funcționa în cadrul Grupului Operațional Rapid 31, Detașamentul 1, până când escadronul va deveni complet operațional.
MQ-9 Reaper drones will boost surveillance and reconnaissance capabilities in the Black Sea region, where the U.S. has regularly accused Russia of dangerous intercepts of aircraft, and other incidents have caused tensions to flare. https://t.co/O7nQEHwIg4
— Stars and Stripes (@starsandstripes) January 6, 2021
Ministerul Apărării Naţionale a emis, pe 5 ianuarie 2021, un comunicat de presă în care a precizat că militarii americani vor executa misiuni de culegere de informații (intelligence), supraveghere și cercetare în sprijinul operaţiilor NATO, iar Forţele Aeriene Române, prin intermediul Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu", vor asigura sprijinul tehnic, operațional și logistic necesar desfăşurării misiunilor pe toată perioada dislocării acestora în România.
Publicaţia Stars and Stripes precizează că unitățile dislocate la Câmpia Turzii sunt subordonate Brigăzii 31 a Avioanelor de Luptă de la Baza Aeriană Aviano, din Italia.
Dronele MQ-9 Reaper vor întări capacitatea de supraveghere și de recunoaștere din zona Mării Negre, unde Statele Unite au acuzat în mod repetat Rusia că recurge la manevre aeriene periculoase pentru a intercepta avioanele, dar și de alte incidente, care au provocat o creștere a tensiunilor între cele două state.
În 2008, Rusia a purtat un scurt război în regiune cu Republica Georgia și încă mai deține trupe în regiunile separatiste Ossetia de Sud și Abhazia. În 2018, Rusia a deschis focul asupra unor vase ucrainene aflate în Strâmtoarea Kerci, din Marea Neagră, și a luat prizonieri mai mulți marinari ucraineni.
Prezenţa aliaților americani pe teritoriul ţării noastre reprezintă o oportunitate de dezvoltare, testare şi evaluare a capacităţii de luptă, activităţile desfăşurate în comun fiind un element cheie în creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două părţi.
Colaborarea dintre Statele Unite ale Americii și România contribuie la consolidarea capacității de apărare colectivă și la creșterea securității regionale.
MQ-9 Reaper este o aeronavă fără pilot capabilă să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanță sau autonome și este dezvoltată de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii.
În august, fostul secretar al apărării, Mark Esper, declarase că are în vedere o sporire a forțelor din România și că ar urma și alte mobilizări. Anul trecut, USAFE a trimis drone de tip MQ-9 Reaper din Polonia în misiuni temporare prin rotație la baza din Câmpia Turzii. Tot la Câmpia Turzii au mai fost trimise prin rotație și avioane de luptă ale Forțelor Aeriene SUA.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News