Generalul Alexandru Grumaz e convins că SUA vor disloca F-35 în România

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-35 Lightning II. Sursă foto: Lockheed Martin
F-35 Lightning II. Sursă foto: Lockheed Martin

Generalul (r) Alexandru Grumaz și-a exprimat convingerea că în viitorul apropiat Statele Unite ale Americii vor disloca aeronave F-35 în România, atât la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cât și la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii.

Generalul român a amintit că vor fi investiți 2.5 miliarde de euro pentru modernizarea Bazei 57 Aeriene de la Mihail Kogălniceanu care se va transforma într-un adevărat oraș, aici urmând să fie construit și un spital.

Investiția și finalizarea completă a modernizării ar putea dura mulți ani, însă baza ar putea opera avioane F-35 chiar în viitorul apropiat.

În aceste condiții, generalul Grumaz precizează că pe lângă 10.000 de militari americani pe care baza i-ar putea găzdui, în România vor fi dislocate și aeronave stealth de generația a V-a - F-35 Lightning II.

„România va cheltui 2.5 miliarde de euro pentru modernizarea bazei de la Kogălniceanu. Baza va putea găzdui 10.000 de militari americani și va primi avioane F-35. Este extrem de important, rotațiile vor deveni permanente. După micșorarea trupelor din Vest, trebuie compensată această micșorare cu ceea ce se va întâmpla în Est”, a transmis generalul Alexandru Grumaz, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” de la DC News.

Generalul Grumaz a subliniat că „baza de la Kogălniceanu va deveni un oraș”, amintind că acolo „SUA vor construi și un spital pentru tratarea militarilor din zonele de conflict”.

După extindere, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu va deveni una din cele mai mari baze militare NATO din Europa de Est.

 

F-35 nu doar la Kogălniceanu, ci și la Câmpia Turzii în următorii ani

 

Ulterior, generalul Grumaz a analizat și modernizarea Bazei 71 Aeriene "General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii. O bază care în viziunea sa are o importanță uriașă în sensul în care ea se află „în spatele frontului” în caz de conflict, dar are și un rol fundamental pentru supravegherea flancului Estic.

Și, la fel precum la Kogălniceanu, generalul român și-a exprimat convingerea că aeronavele americane F-35 vor fi dislocate și aici, pe lângă dronele Reaper MQ-9.

„Ceea ce știu clar la ora actuală este faptul că se are în vedere și modernizarea bazei de la Câmpia Turzii unde prin inițiativa europeană de descurajare, Forțele Aeriene Americane alocă 130 de milioane de dolari. Practic, baza de la Câmpia Turzii va deveni o bază modernă care va găzdui, în afară de dronele Reaper MQ-9, și avioane F-35 ale NATO.

Baza de la Câmpia Turzii e o bază de aviație avansată. Acolo vor fi depozite de logistică pentru aviație și vor fi depozite din care se vor putea scoate echipamente pentru a se face un aerodrom de campanie”, precizează generalul Grumaz. 

Totodată, acesta amintește că baza de la Câmpia Turzii are o importanță extremă, fiind aflată „în spatele liniei frontului”, dar, totodată, „extrem de importantă și pentru supravegherea flancului Estic al NATO”.

 

Importanța F-35

 

În contextul celor precizate de generalul Grumaz e de subliniat și faptul că think tank-ul american Rand Corporation, într-un raport citat de publicația Opex360, recomandă statelor NATO fără aeronave de generația a V-a să se îndrepte către F-35, programul fiind una din cele mai eficiente măsuri de descurajare a Federației Ruse care nu poate nega superioritatea aeriană a Alianței.

În studiu se precizează că, din treizeci de state membre, operează sau vor opera în viitor aeronave F-35, doar: Statele Unite, Belgia, Danemarca, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia și Marea Britanie, lista fiind posibil completată de Canada, în cazul în care Ottawa va alege F-35 în licitația aflată în desfășurare,

În orice caz, F-35 nu poate fi o opțiune pentru statele vestice precum Franța, Germania sau Spania. Studiul subliniază că statele menționate sunt implicate în dezvoltarea programului SCAF (Future Air Combat System) - o aeronavă de generația a VI-a. Iar pentru alte state, scrie sursa citată, precum Bulgaria, Croația, Slovacia, Cehia, statele baltice etc. (n.r. - aici putem adăuga și România) achiziționarea F-35 se lovește de considerente financiare.

Potrivit studiului în cauză, din 1.900 de avioane de vânătoare aflate sub comanda statelor NATO, doar aproximativ 100 sunt de generația a V-a. Numărul e de așteptat să se dubleze în 2025.

Având în vedere cele prezentate și importanța poziționării țării noastre pe flancul Estic al Alianței, o posibilă dislocare a F-35 în România în viitorul apropiat ar putea fi de așteptat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel