Generalul ucrainean Vasili Vovk, fost șef al departamentului de investigații din cadrul Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Nash și citat de agenția de presă Ria Novosti, oferă o imagine mai lucidă cu privire la un potențial conflict între Ucraina și Federația Rusă și atrage atenția că NATO nu va interveni într-un asemenea scenariu. El oferă exemplul Georgiei.
Iar fără sprijinul direct al Alianței, consideră Vovk, Ucraina nu poate câștiga un conflict militar cu Federația Rusă. „Toată lumea înțelege că fără NATO nu vom câștiga un război”. El precizează însă că NATO nu ar intra într-un conflict cu Moscova pentru Ucraina și are dubii dacă ar face-o chiar dacă Ucraina ar fi stat membru (n.a. - fapt imposibil de realizat în pofida insistențelor Ucrainei, din cauza conflictelor militare în care țara e angrenată).
Ucraina ar putea pierde noi teritorii într-un conflict cu Rusia
Generalul ucrainean mai precizează că într-un conflict direct între Ucraina și Federația Rusă, cu participarea directă a Moscovei, NATO va face un pas înapoi pe modelul Georgia iar Ucraina ar putea pierde și mai multe teritorii în zona de sud-est a țării. Generalul SBU a subliniat că până în prezent, în decurs de doar câțiva ani, Ucraina a pierdut Crimeea și controlul asupra Donbasului.
Amintim că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat în acestă săptămână un apel oficial către NATO să accelereze aderarea ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică pentru a trimite 'un adevărat semnal' Rusiei. Zelenski consideră că NATO e singura cale pentru a opri Federația Rusă să avanseze în Ucraina și „pentru a pune capăt războiului din Donbas”.
Opinia autorului: Declarația generalului SBU care pune la îndoială intervenția NATO sau aderarea țării sale la Alianță e preluată de presa din Federația Rusă cu titlu de propagandă. Materialele în care se analizează declarația generalului ucrainean sunt prezentate din unghiul în care „Ucraina va pierde și mai multe teritorii din cauza NATO”.
În fond, generalul ucrainean are dreptate în ceea ce privește faptul că NATO nu va intra într-un asemenea ipotetic conflict indiferent cât de mult își dorește Ucraina acest lucru, din motive evidente (pornind de la faptul că Ucraina nu e membră NATO, până la problemele interne pe care Kievul le are precum corupția, încălcarea drepturilor minorităților, anti-occidentalismul promovat de naționalismului ucrainean etc). Maximum pe care ar putea să îl facă Alianța, cu precădere SUA, e să sprijine Ucraina pe modelul sprijinului acordat separatiștilor pro-ruși de către Moscova.
Iar din din 2014 până în prezent, SUA au oferit asistență de securitate Ucrainei în valoare de 2 miliarde de dolari.
În pofida tensiunilor fără precedent de la semnarea armistițiului în 2020 și până în prezent, și în pofida faptului că rușii au comasat trupe militare la frontiera cu Ucraina, șansele unui conflict militar direct între Armatele celor două state sunt mici.
Însă scenariul reluării ofensivei și a ostilităților între Armata Ucrainei și separatiștii pro-ruși, ambele tabere cu susținere din partea Occidentului și respectiv a Rusiei, e însă foarte probabil.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News