Gen. Viorel Pană, decorat cu Legiunea de Merit în SUA. Șeful aviației militare române a discutat și despre intenția României de a achiziționa F-35

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-35 al US Air Force, în timpul unei misiuni de realimentare. Sursă foto: Lockheed Martin
Un F-35 al US Air Force, în timpul unei misiuni de realimentare. Sursă foto: Lockheed Martin

”Vizita este un semn al recunoașterii României ca un aliat apreciat al NATO și promovează relația bilaterală puternică și durabilă în domeniu apărării”, au precizat Forțele Aeriene americane într-un comunicat de presă din 30 iunie.

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene americane, generalul CQ Brown Jr., l-a primit pe șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Române, generalul-locotenent Viorel Pană, într-o vizită oficială desfășurată în perioada 26-30 iunie.

Generalul Pană a fost întâmpinat pe 27 iunie cu onoruri militare la Baza Comună Anacostia-Bolling și a primit decorația ”Legiunea de Merit”, care este cea mai înaltă distincție pe care Forțele Armate ale Statelor Unite o poate acorda unui cetățean care nu este american. Se acordă pentru o conduită excepțional de meritorie în prestarea unor servicii și realizări remarcabile.

1. Șeful Stat... (viorel-pana-legiunea-de-merit_44256500.jpeg)

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Române, generalul-locotenent Viorel Pană, decorat cu „Legiunea de Merit” a SUA. Foto: U.S. Air Force

Până acum, din partea României doar regele Mihai I și fostul premier Nicolae Ciucă au mai primit această prestigioasă decorație în 1945 respectiv 2020.

Generalul Pană a avut mai multe întrevederi la Pentagon cu generalul  Brown, după care a participat la o ceremonie de depunere de coroane la Mormântul Soldatului Necunoscut de la Cimitirul Național Arlington.

În cadrul discuțiilor bilaterale de la Pentagon, generalul Brown a felicitat România pentru contribuțiile sale vitale la securitatea europeană, subliniind sprijinul Forțelor Aeriene Române pentru misiunea NATO de Poliție Aeriană Baltică ca un exemplu de solidaritate a alianței în acțiune.

 

Șeful aviației militare a României a discutat și despre intenția țării noastre de a achiziționa F-35 Lightning II

 

Liderii au făcut, de asemenea, schimb de perspective asupra securității în regiunea Mării Negre și impactului regional rezultat din războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Vreau să mulțumesc generalului-locotenent Pană și Forțelor Aeriene Române pentru rolul lor continuu de lider în zona Mării Negre și României în ansamblu pentru că găzduiesc mii de forțe americane și aliate care consolidează și apără flancul estic al NATO”, a declarat Brown.

Cele două părți au discutat în continuare despre eforturile de modernizare a Forțelor Aeriene Române, inclusiv referitor la flota în creștere de aeronave F-16 Fighting Falcon, intenția de a achiziționa avioane de luptă F-35 Lightning II, precum și oportunitățile viitoare de a crește cooperarea și interoperabilitatea, potrivit unui comunicat oficial al părții americane.

Întrevederea de la biroul generalului Brown a fost urmată de discuții la Statul Major al Forțelor Aeriene ale SUA. Subiectele au inclus dinamica securității Mării Negre, modernizarea forțelor și integrarea aeronavelor de generația a patra și a cincea.

Pe lângă evenimentele de la Washington DC, Pană a vizitat Baza Aeriană Sheppard din Texas, pentru activități centrate pe participarea continuă a României la Programul comun de pregătire a piloților Euro-NATO. În continuare, a vizitat Universitatea Forțelor Aeriene aflată la Baza Aeriană Maxwell din Alabama, unde a avut o serie de briefing-uri și întâlniri privind programele și capacitățile universității și dezvoltarea înrolată (dezvoltarea carierei militare – nota autorului). Generalul Pană este membru al Listei Internaționale de Onoare a Universității, absolvind Școala de ofițeri de escadrilă în 1996.

Pană a vizitat și Dannelly Field (Baza Montgomery din Alabama a Gărzii Naționale Aeriene) și Aripa 187 Vânătoare. România și-a început în 1993 legătura cu Garda Națională din Alabama în cadrul Programului de Parteneriat de Stat.

„Viitorul securității globale este parteneriatul, conexiunea și interoperabilitatea”, a spus generalul adjutant al Gărzii Naționale din Alabama, generalul-maior al US Army Sheryl Gordon, „și în luna aceasta se marchează trei decenii în care aviatorii din Alabama lucrează alături de partenerii români în acest scop. ”

„Aripa 187 Vânătoare din Alabama a efectuat zboruri de antrenament cu F-16 și KC-135 [Stratotanker] cot la cot cu Forțele Aeriene Române și așteptăm cu nerăbdare viitoare oportunități de antrenament avansat pe măsură ce România își continuă programul de modernizare a apărării. Suntem mândri că suntem la vârful superiorității aeriene și al cooperării internaționale în regiunea Mării Negre, dar acest lucru nu ar fi posibil fără relațiile strânse formate prin vizite ca aceasta.”

 

România face tranziția către F-35 cu F-16

 

3. F-35, surs... (f-35-sua-avioane_99042900.jpg)

F-35, sursă foto: Lockheed Martin

România a făcut primii pași oficiali către F-35 Lightning II, după ce la începutul lunii aprilie Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat ”concepției de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”.

Dacă totul decurge conform planului, primele aeronave F-35 ar putea ajunge în dotarea Forțelor Aeriene române după anul 2035, așa cum anticipa săptămânile trecute și general-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.

”Armata României își propune ca, după 2030, să realizeze prima capabilitate operațională, prima escadrilă de avioane F-35”, dezvăluia general-maior Incicaș.

Tranziția către F-35 va fi asigurată de achiziția celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia. În prezent România deține o escadrilă completă formată din 17 avioane F-16.

CITEȘTE ȘI: România va achiziționa F-35, dar marea întrebare e numărul lor. Gen. (r.) Mîndrescu: O flotă mixtă F-35 și F-16 - cel mai probabil scenariu după 2030

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel