Gen. (r.) Grecu: Să nu ne așteptăm la un berbec ucrainean ca cel al SUA în 1991 când a plecat din Kuweit și nu s-a mai oprit decât la porțile Bagdadului

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Generalul de brigadă (r.) Dan Grecu, într-o analiză efectuată la postul de televiziune Digi 24, a atras atenția asupra faptului că mult așteptata contraofensivă ucraineană ar putea profita și de moralul scăzut al forțelor ruse de ocupație. Însă ucrainenii nu vor putea lovi cu mai multe de trei brigăzi mecanizate grele și, spune generalul (r.) Grecu, nu ar trebui să ne așteptăm la rezultate miraculoase sau la scenariu din Kuweit în 1991 din timpul operațiunii „Desert Storm”.

Generalul (r.) Dan Grecu e de părere că moralul va fi un factor determinant însă

„E un lucru foarte important amintit și de George Scutaru (n.r. - fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate și CEO-ul New Strategy Center): Moralul. O prăbușire a moralului militarilor ruși pe front în fața preconizatei contraofensive ucrainene este de dorit desigur”, a precizat generalul român, comentând faptul că e posibil ca o lovitură puternică a Ucrainei să ducă la prăbușirea unei porțiuni mari de front.    

„Ei nu au stat bine cu moralul, dar să nu uităm că până acum erau în ofensivă, acum sunt în apărare ceea ce  ar putea schimba puțin moralul. Dar dacă nici moral nu le mai rămâne militarilor ruși aflați în apărare, după prostiile mari făcute de la nivelul conducerii militare, după lipsa de asigurare a logisticii de la începutul campaniei, ar fi un lucru foarte periculos pentru ruși și în beneficiul ucrainenilor. Le-ar crește substanțial capacitatea de a avansa și a cuceri puncte importante”, a arătat Dan Grecu, la Digi 24.

 

Să nu ne așteptăm la un „berbec” ucrainean, așa cum au făcut americanii în 1991 când au ajuns la porțile Bagdadului

 

Totuși, generalul (r.) Grecu atrage atenția că tehnica militară primită din Occident nu poate echipa decât două sau maximum trei brigăzi mecanizate grele. Iar în contextul în care rușii au dezvoltat linii de apărare fortificate iar frontul se întinde pe 1000 de kilometri, nu ar trebui să ne așteptăm la o măturare a forțelor ruse de ocupație.

În niciun caz la „berbecul american” din timpul operațiunii „Desert Storm” din Kuweit, în 1991.

„Până la urma lupta se va desfășura pe direcții și pe puncte importante precum sunt drumurile, căile de acces, separarea forțelor. Acestea trebuie să fie mișcările. Nu cred că e posibil un berbec cu cele maxim trei brigăzi mecanizate grele pe care le pot forma. Ucrainenii nu pot face precum soldații americani care au plecat din Kuweit în 1991 și nu s-au mai oprit decât la porțile Bagdadului”, a conchis generalul (r.) Grecu.

Referirea este la evenimentele din 1991. Atunci, în ianuarie 1991, a debutat operațiunea „Desert Storm” după ce trupele irakiene conduse de Saddam Hussein, în august 1990, au invadat Kuweitul vecin și au anexat bogatul emirat. Irakienii au invadat cu 100.000 de soldați. După ce aviația militară aliată a ras totul în cale, pe 24 februarie 1991  a fost lansată un „berbec” printr-o operațiune terestră. În 4 zile americanii se aflau la porțile Bagdadului iar războiul declanșat de Irak se termina.

2. Avioane am... (f-16-f-15-kuweit-desert-storm-sua_36612200.jpg)

Avioane americane de tip F-16 și F-15, în timpul operațiunii Desert Storm din Kuweit în 1991. Foto: U.S. Air Force

 

Scutaru: Să nu facem greșeala de a avea așteptări mari de la contraofensiva Ucrainei. Vor urma și altele

 

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate George Scutaru, într-o analiză pentru DefenseRomania, a întărit și el ideea că nu trebuie să cădem în capcana de a avea așteptări prea mari de la contraofensiva Ucrainei, despre care toată lumea vorbește și asupra căreia se pune o mare presiune. El e de părere că pe măsură de echipamentul militar occidental va ajunge în Ucraina, vor mai exista și alte acțiuni ofensive de eliberare a teritoriului ocupat de ruși.

„Ofensiva Ucrainei e așteptată de toată lumea, dar trebuie să fim conștienți că din perspectiva Ucrainei victoria înseamnă eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de ruși, inclusiv Crimeea. (...) Eu cred însă că devine o greșeală să creăm așteptări prea mari de la această ofensivă. E o presiune publică în primul rând.

Dar nu e nici prima ofensivă și nici nu va fi ultima, pentru că nu tot armamentul occidental a ajuns la ucraineni, mă refer inclusiv la tancurile Abrams. Această contraofensivă care se comentează că ar debuta în mai sau în iunie nu va beneficia de tot ajutorul militar promis de Occident. E adevărat că acțiunea va depinde și de  condițiile meteo din teren, cunoaștem particularitatea de teren și ce înseamnă o ploaie în Ucraina, noroiul care se formează și greutatea în mișcări a trupelor de blindate”, a conchis Scutaru.

CITEȘTE ȘI: Cum ne-am putea confrunta cu acțiuni de hărțuire a României din partea Marinei ruse. Scutaru: Eliberarea Crimeei ar fi un avantaj și pentru România

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel