În luna noiembrie a acestui an, România a semnat în cele din urmă contractul cu Norvegia pentru achiziționarea a încă 32 de F-16 Fighting Falcon. E vorba de F-16 AM/BM în configurație M6.5.2.
Cele 32 de avioane vor forma două escadrile care o vor completa prima formată din 17 avioane F-16 achiziționate din Norvegia.
Achiziția celor trei escadrile a fost planificată de mulți ani, existând și o decizie la nivelul Consiliului Suprem pentru Apărare al Țării (CSAT).
Lucrurile s-au schimbat mult de atunci, precum și abordările privind securitate în regiune ca urmare a agresiunii fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, a Rusiei asupra Ucrainei.
„România nu a cumpărat F-16 să facă dog fight ca în Top Gun”
Prezent la emisiunea Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania, la începutul acestei luni, în contextul Zilei Naționale, generalul (r.) Mircea Mîndrescu a vorbit despre înzestrarea Armatei române. El spune că F-16 vor putea acoperi mai multe misiuni, dar se întreabă dacă în actualul context numărul e suficient.
„Avionul trebuie văzut ca o platformă complexă. Avionul poate acomoda armamente care pot neutraliza ținte de la distanță la sol, poate asigura controlul spațiului aerian sau poate bloca operațiunea aeriană a adversarului. Ceea ce e un lucru bun, chiar dacă nu faci dog fight și să zbori printre ziduri precum în Top Gun. Sunt anumite chestiuni în care trebuie să avem încredere în specialiști”, arată Mircea Mîndrescu.
Sunt suficiente însă trei escadrile de F-16?
F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române
„Ce vreau să spun e însă că e foarte important numărul. Am rămas la 49 de avioane, trei escadrile. Dar în momentul în care s-a calculat acest număr exista un alt nivel de amenințare. Oare sunt suficiente cele 49 de avioane? Nu știu, dar îi îndemn pe specialiștii cu putere de decizie să analizeze acest lucru în lumina noilor dezvoltări din regiune. În momentul în care calculăm platformele, trebuie să ne uităm la cantitatea de forțe aeriene pe care o are posibilul adversar, la capabilitățile de a executa misiuni și la acoperirea teritoriului național”, a conchis Mircea Mîndrescu.
El a dat exemplul F-35. Problema nu e România nu poate achiziționa astfel de avioane, problema e dacă are suficienți bani pentru a achiziționa un număr suficient de avioane pentru a acoperi întregul teritoriu național.
Achiziția de F-16 Fightin Falcon a României
România a achiziționat 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro.
Pachetul include și suport logistic iar avioanele mai au o resursă de aproximativ 10 ani și vor trebui să asigure tranziția către F-35 Lighting II.
Acestea vor veni într-o configurație superioară primei escadrile din Portugalia, formată din 17 avioane F-16.
Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic. În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6. Primele avioane F-16 norvegiene vor ajunge în cursul anului viitor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News