România a fost printre statele care nu au prioritizat programul de înzestrare cu arma tanc, în pofida unor achiziții de tehnică de ultimă generație, precum transportoarele Piranha 5, sisteme de apărare antiaeriană Patriot sau lansatoare HIMARS.
În luna mai, Parlamentul României a dat undă verde achiziției de tancuri americane Abrams, la nivel de batalion, aflate în uzul forțelor armate americane. Ministerul Apărării Naţionale a solicitat ulterior, la începutul lunii aprilie, conducerii Parlamentului aprobarea prealabilă pentru achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate.
Pe lângă cele 54 de tancuri Abrams pe care România le va achiziționa, la nivel de batalion, generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a anunțat recent că planurile vizează achiziția a mai multor tancuri, avansând cifra de 300. Desigur, trebuie subliniat că asta nu înseamnă că toate vor fi Abrams americane.
Generalul (r.) Barbu: Dacă sună goarna tancuri mai avem, chiar și T-55. Dar nu avem niciun obuzier autopropulsat
Tanc T-55 aflat în dotarea Armatei române. Sursă foto: MApN
Generalul (r.) Cristian Barbu, profesor asociat la Academia Tehnică Militară, fost rector și comandant al acestei instituții, în ultima ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, vorbind despre războiul împotriva Ucrainei, a punctat și el faptul că tancurile, dar și sistemele de artilerie, sunt esențiale.
În ceea ce privește obuzierele, generalul (r.) Barbu remarcă că România nu deține niciun obuzier autopropulsat, lucru îngrijorător, spre comparație cu tancuri, care deși sunt vechi, de tipul TR-85, TR-85M1 Bizonul sau chiar T-55, ele măcar există în dotare.
„Nu ne-am gândit la tancuri, dar nici la sisteme de artilerie. Tancuri mai avem câteva, chiar și cele T-55, dar nu avem nici măcar un obuzier autopropulsat. Tancuri dacă sună goarna mai putem scoate din parc, dar cu obuziere autopropulsate ce facem?”, se întreabă generalul (r.) Cristian Barbu.
Acesta a afirmat că România mai are multe de rezolvat în ceea ce privește înzestrarea, ca urmare a lecțiilor învățate din războiul împotriva Ucrainei.
„Domnul general Incicaș, (n.r. - șeful Direcției Generale pentru Armamente) pe care îl stimez, am simpatia pentru foștii studenți ai Academiei Tehnice Militare, mai ales că el face parte din cei foarte buni, nici nu putea ajunge altfel într-o asemenea poziție, are multe de rezolvat, inclusiv în programul tancuri. Sigur că atunci când analizezi un război cu o astfel de specificitate precum cel din Ucraina, adică un război de cucerire de teritorii, ai nevoie de mijloace de înaintare, care să îți ofere protecție și să poți asigura o linie a frontului. Tancul e un astfel de mijloc, la fel ca transportorul blindat pentru o manevrabilitate mai bună”, a conchis generalul (r.) Barbu.
Amintim că România a demarat recent un program de înzestrare cu obuziere autopropulsate de 155 mm.
Procedura prevede achiziționarea „Sistemului obuzier calibrul 155 mm de nivel Batalion, Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv, Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen, Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare, Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire)”, se precizează în descrierea achiziției.
Achiziția vizează livrarea a trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm de nivel Batalion, inclusiv muniția aferentă, contract cu o valoare estimată la peste 4,1 miliarde de lei (fără TVA).
Ce cuprinde achiziția? Achiziția cuprinde 3 sisteme de obuzier de 155 mm (54 de obuziere + munitie + suport logistic). Vor fi achiziționate astfel 54 de obuziere care vor înzestra un batalion.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News