Bulgaria va asigura continuarea tranzitului gazului natural spre Ungaria via gazoductul Turk Stream, ceea ce este de importanţă deosebită dat fiind că Ungaria îşi primeşte cea mai mare parte a aprovizionării cu gaz prin această conductă, a declarat marţi ministrul de externe şi al comerţului internaţional, Peter Szijjarto, după o discuţie cu noul său omolog bulgar, Gheorghi Gheorghiev, transmite MTI, citează Agerpres.
În cursul discuţiei telefonice de marţi, cei doi şi-au reafirmat angajamentul faţă de dezvoltarea în continuare a relaţiilor dintre ţările lor, indică un comunicat al Ministerului de Externe de la Budapesta.
'Colegul meu a mulţumit Ungariei pentru sprijinul pentru aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen. Ungaria sprijină de asemenea aderarea Bulgariei la OECD. Totodată, noi dăm o înaltă apreciere comunităţii bulgare care trăieşte în ţara noastră', a declarat Szijjarto pe Facebook.
Amintim că Ungaria și Gazprom din Rusia au convenit asupra unei posibile creșteri a livrărilor de gaze din Federația Rusă către această țară a Uniunii Europene. În 2024, în Ungaria vor ajunge, în total, 6,7 mld. mc de gaz rusesc.
Cei doi miniştri au fost de acord în ce priveşte necesitatea continuării luptei contra migraţiei ilegale şi au convenit, de asemenea, că o pace imediată în regiune este în interesul Europei Centrale.
Tot potrivit lui Szijjarto, este foarte important ca ţările situate de-a lungul traseului Turk Stream să continue să asigure tranzitul livrărilor.
'Noul meu coleg bulgar m-a asigurat că ţara (sa) va fi un partener de încredere în asigurarea tranzitului livrărilor de gaze, ceea ce am salutat în mod deosebit în lumina recentelor atacuri fizice, politice şi financiare întreprinse împotriva gazoductului', a mai afirmat ministrul de externe ungar.
În 2024, UE a importat 17,8 milioane de tone de LNG rusesc, în creștere cu peste 2 milioane de tone față de anul precedent. Cei mai mari importatori de LNG, inclusiv cel rusesc sunt: Franța, Spania și Belgia.
Ungaria are un contract cu Gazprom pentru furnizarea de gaze, care expiră în 2036.
Burduja i-a transmis lui Szijjarto că energia României rămâne în slujba românilor. „Preferăm ca Europa să depindă de gaz românesc, nu de rus”
„În întrevederea pe care am avut-o astăzi cu Ministrul de Externe și al Comerțului din Ungaria, Péter Szijjártó, am reafirmat angajamentul României pentru securitatea energetică a regiunii noastre și hotărârea de a elimina orice dependență de șantajul energetic al celor care ne-au ținut captivi timp de decenii”, a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Burduja spune că în întrevederea cu Peter Szijjarto a „insistat asupra nevoii de solidaritate între europeni și, mai ales, asupra necesității de a diversifica sursele de aprovizionare cu energie”.
„În acest sens, România, astăzi primul producător de gaze al UE, lucrează la demararea proiectului Neptun Deep în 2027, care va dubla capacitatea noastră de producție a gazelor naturale, făcându-ne capabili de a asigura o parte din necesarul regiunii. Am spus că preferăm ca Europa să depindă de România pentru gaz, nu de Rusia”, a precizat Burduja
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News