Gazprom suspendă tranzitul de gaze către Ungaria prin Ucraina

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Pe 1 octombrie la ora locală 07.00 a Kievului, compania rusă Gazprom, a oprit tranzitul gazelor naturale prin Ucraina în direcția Ungariei,  a anunțat serviciul de presă al Operatorului Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina (GTSOU).

Potrivit anunțului GTSOU, nu au fost primite cereri pentru tranzitul de gaze, deși Ungaria a contractat, pentru perioada octombrie 2021 - 30 septembrie 2022, tranzitarea prin Ucraina a unui volum de 24,6 milioane de metri cubi de gaze pe zi [aproximativ 9 miliarde metri cubi pe an].

"Ungaria primește gaze pe teritoriul Ucrainei de zeci de ani, iar partea ucraineană nu și-a încălcat niciodată obligațiile. Mai mult, ruta ucraineană este cea mai profitabilă din punct de vedere economic, deoarece este cea mai scurtă cale de furnizare a gazului către Ungaria", a precizat șeful GTSOU, Serghei Makogon.

Acesta consideră că monopolizarea actuală a rutelor de gaz de către Gazprom ridică problema principiilor fundamentale de funcționare a piețelor gazelor din UE - concurență și transparență.

"Întărirea poziției dominante a unui jucător și utilizarea de acesta a efectului de levier în scopuri clar politice pe fondul unei creșteri șocante a prețurilor la gaz în Europa trebuie oprite", a spus Makogon.

GTSOU a reamintit declarația SUA și a Germaniei privind necesitatea păstrării tranzitului de gaze prin Ucraina. În același timp, Gazprom continuă să reducă volumele de tranzit prin sistemul ucrainean de transport al gazelor, a precizat compania.

Comentariul autorului: Ungaria și Rusia au semnat la începutul acestei săptămâni un acord pe 15 ani privind importul anual a 4,5 miliarde metri cubi de gaze, via Serbia și Austria, evitându-se teritoriul ucrainean.

Autoritățile ucrainene au reacționat imediat și au precizat, luni, că vor cere Comisiei Europene (CE) să evalueze conformitatea noului acord privind livrările de gaze dintre Ungaria şi Rusia cu legislaţia europeană în domeniul energetic, iar marți Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Kiev, Istvan Iidyarto, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de semnarea contractului de livrare a gazelor ruseşti pe termen lung de către Ungaria cu Rusia.

Cu toate acestea, nu era de așteptat ca Ungaria să renunțe total, în decurs de câteva zile, la ruta ucraineană, măsura luând oarecum prin surprindere Kievul și lovind în economia ucraineană mai rapid și mai puternic decât era prevăzut.

Sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina, în această problemă ar putea veni direct printr-o decizie a Curții Europene de Justiție, care în iulie a dat un verdict împotriva Gazprom obligând compania rusă să diminueze cu 50% volumul de gaze prin gazoductul OPAL, care leagă Nord Stream 1 de sistemul de transport al gazelor spre centrul și vestul Europei.

Indirect, UE ar putea să crească investițiile în Ucraina pentru a-i reduce dependența de Rusia, în domeniul energetic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel