Garda de Coastă Română va utiliza o dronă CAMCOPTER S-100 pentru a monitoriza spațiul aerian și terestru (Video)

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Poliția de Frontieră Română a anunțat că va utiliza o dronă model CAMCOPTER S-100 pentru a monitoriza spațiul aerian și terestru din zona de coastă a Mării Negre pentru asigurarea securității frontierelor.

Poliția de Frontieră Română implementează sistemul MALE RPAS (Medium Altitude Long Endurance - Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanță a aparatelor de zbor fără pilot/tip drone de dimensiuni mari, pentru supravegherea multifuncțională a zonei de coastă de la Marea Neagră, se arată într-un comunicat al instituției.

Serviciul este operațional începând cu luna martie 2021, în zona de competență a Poliției de Frontieră Române, la Marea Neagră, și folosește aparate de zbor, tip drone de dimensiuni mari, model CAMCOPTER S-100.

 

Youtube video image

 

Sistemul a fost pus la dispoziție de către Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă – EMSA și utilizat atât pentru detectarea timpurie a unor evenimente, cât și pentru creșterea capacității de reacție și intervenție în cadrul misiunilor specifice privind supravegherea și controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea și salvarea pe mare, protejarea mediului și a faunei marine, precum și asigurarea intereselor statului român în zona contiguă și zona economică exclusivă.

Serviciul, care este alocat gratuit, pentru o perioadă de șase luni, iar personalul specializat și tehnica aferentă pentru operarea acestui sistem este asigurat de compania SCHIEBEL Aircraft GmbH. De asemenea, implementarea serviciului s-a realizat în cooperare cu Statul Major al Forțelor Aeriene și ROMATSA R.A.

Anul trecut, Poliția de Frontieră Română a implementat un proiect similar folosind un sistem de pilotare de la distanță a aparatelor de zbor de mici dimensiuni, pentru supravegherea multifuncțională a zonei de coastă de la Marea Neagră. Proiectul a fost furnizat și finanțat în totalitate de Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (E.M.S.A.) și a fost utilizat pentru a îndeplini diferite scopuri, inclusiv prevenirea poluării maritime, detectarea pescuitului ilegal, supravegherea frontierelor maritime și operațiunile de căutare și salvare.

România gestionează cea mai lungă frontieră externă a Uniunii Europene în lungime de 2070 de km, iar 250 de km sunt frontieră maritimă, ceea ce reprezintă o adevărată provocare din punct de vedere operativ.

CAMCOPTER S-100 este un sistem aerian fără pilot cu aripă rotativă (UAS) cu decolare-aterizare pe verticală care este conceput pentru o varietate de misiuni, inclusiv de monitorizare a frontierelor, căutare și salvare, supraveghere a zonelor de coastă, colectare de informații și recunoaștere. Drona poate zbura chiar și în condiții meteo nefavorabile.

Date tehnice CAMCOPTER S-100 (sursa: SCHIEBEL Aircraft GmbH)

Lungime 3,1 metri

Greutate maximă la decolare: 200 de kilograme

Viteză maximă: 240 km/h

Rază de acțiune: 200 de kilometri

Autonomie: peste 6 ore

Încărcătură utilă: 50 kilograme

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel