„Gata și dornici. Aceasta este părerea mea despre reuniunea de astăzi de la Paris”, a scris Rutte.
„Europa este pregătită și dispusă să facă un pas înainte. Să conducă în furnizarea de garanții de securitate pentru Ucraina. Gata și dispusă să investească mult mai mult în securitatea noastră. Detaliile vor trebui să fie stabilite, dar angajamentul este clar”, a adăugat Rutte.
În timpul reuniunii de la Paris, participanții au discutat despre capacitățile de apărare pe care Europa le-ar putea oferi Ucrainei pentru a asigura garanții de securitate fiabile, inclusiv un plan pentru „aderarea automată a Ucrainei la NATO” în cazul încălcării clare a încetării focului de către Rusia, potrivit The Guardian.
Liderii europeni sunt îngrijorați de potențiala impunere a neutralității asupra Ucrainei și de împărțirea de către puterile comune SUA-Rusia a sferelor de influență convenite în urma negocierilor.
Discuțiile dintre Rusia și SUA au început la 18 februarie. Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, și trimisul pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, s-au întâlnit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și cu consilierul pentru politică externă al Kremlinului, Yuri Ushakov.
În urma unui summit organizat în regim de urgență la Paris, liderii europeni și-au exprimat dorința de a oferi garanții de securitate Ucrainei, dar au avertizat că nivelul acestor garanții se va baza pe participarea Washingtonului în cazul unui acord de pace global.
Cu toate acestea, mulți lideri au subliniat sprijinul continuu pentru Kiev după reuniunea din 17 februarie de la Paris și înainte de discuțiile controversate dintre SUA și Rusia din Arabia Saudită din 18 februarie.
Un oficial UE anonim a declarat pentru Reuters că disponibilitatea liderilor europeni de a oferi garanții de securitate se bazează în mare măsură pe ceea ce ar fi pregătit să ofere și Washingtonul.
„Suntem pregătiți să oferim garanții de securitate - cu modalități care urmează să fie examinate cu fiecare parte - în funcție de nivelul sprijinului american”, a declarat oficialul.
Oficialul a adăugat, totuși, că „credem că este periculos să încheiem o încetare a focului fără un acord de pace în același timp”.
Președintele francez Emmanuel Macron, care a găzduit evenimentul, a declarat că „dorim o pace puternică și durabilă în Ucraina”.
„Pentru a realiza acest lucru, Rusia trebuie să pună capăt agresiunii sale, iar acest lucru trebuie să fie însoțit de garanții de securitate puternice și credibile pentru ucraineni.”
În același timp, Uniunea Europeană pare pregătită să aprobe „în viitorul apropiat” un ajutor suplimentar de 5 miliarde de euro (5,24 miliarde de dolari) pentru Ucraina, potrivit unui proiect de document consultat de RFE/RL.
Documentul notează că, de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în februarie 2022, blocul a oferit Ucrainei un ajutor de 134,5 miliarde de euro (141 miliarde de dolari), inclusiv 48,5 miliarde de euro (51 miliarde de dolari) în asistență militară.
„Uniunea Europeană va oferi Ucrainei sprijin militar atât timp cât este necesar și atât de intens cât este necesar”, se arată în proiectul respectiv.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News