Garanții de securitate pentru Ucraina? În 1994 a existat Memorandumul de la Budapesta | Angela Grămadă, la Obiectiv EuroAtlantic

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 23 iunie 2023, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.

Podcastul „Obiectiv EuroAtlantic” este difuzat în fiecare săptămână, în ziua de vineri, începând cu ora 11:00, pe platforma DefenseRomania.

Invitata lui Tudor Curtifan din această săptămână din cadrul emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic” este Angela Grămadă, doctor în științe politice, expertă în relații internaționale, specializată pe spațiul ex-sovietic.

Youtube video image

 

Subiectul emisiunii va fi reprezentat de acordarea de garanții de securitate Ucrainei și perspectivele privind aderarea la NATO, în contextul războiului neprovocat declanșat de Rusia pe 24 februarie 2022 și a summitului de la Vilnius, Lituania, care va avea loc în iulie 2023.

Dar ce ar putea însemna garanțiile de securitate pe care Occidentul le-ar putea oferi Ucrainei? Subiectul e unul sensibil.

În fapt Rusia, prin decizia de a invada Ucraina și a provoca cea mai mare criză de securitate în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, a călcat în picioare nu doar dreptul internațional dar și tratatele în care era angrenată, precum celebrul Memorandum de la Budapesta (1994) cât și Tratatul de prietenie cu Ucraina (1997). Prin ambele Moscova recunoștea suveranitatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Peninsul Crimeea ca parte a Kievului.

           - Memorandumul de la Budapesta, semnat în 1994 de președinții Rusiei, Ucrainei, Marii Britanii și Statelor Unite, este un document care prevede garanții de securitate pentru Ucraina în urma renunțării la arsenalul său nuclear și aderării la Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare.

      - Tratatul de prietenie, colaborare și parteneriat între Ucraina și Federația Rusă din 1997, prin care Rusia recunoștea granițele și frontierele Ucrainei, inclusiv Peninsula Crimeea ca partea a Ucrainei.

Podcastul va aborda și situația din regiune, cu precădere Republica Moldova, supusă unui război hibrid din partea Rusiei cu scopul de a o devia de pe drumul pro-european, Chișinăul având obiectivul de a se integra în UE în perspectiva lui 2030.

Emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic” ediția din 23 iunie 2023, poate fi urmărită începând cu ora 11:00, atât pe pagina de Facebook DefenseRomania, pe www.DefenseRomania.ro, dar și pe pagina de YouTube, unde vă invităm să apăsați butonul „Subscribe” („Abonează-te”).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel