Garanții de securitate NATO pentru Ucraina: Cum și de ce Kievul și-a schimbat poziția în relațiile cu Alianța

Cristian Soare |
Data publicării:
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.

În urmă cu câteva luni, la Kiev și în capitalele occidentale a apărut un plan prin care reuniunea ministerială externă a NATO din decembrie de la Bruxelles ar fi trebuit să devină crucială în relațiile Ucrainei cu Alianța. Și aceasta nu este o exagerare. Zvonurile și discuțiile privind posibila primire de către Ucraina a unei invitații oficiale de aderare au fost legate de această dată. Kievul - împreună cu Washingtonul (unde mediul politic se maturizase în sfârșit suficient pentru un astfel de pas) - trebuia să-i convingă pe sceptici să aprobe această decizie provizorie, dar importantă din punct de vedere simbolic, până în decembrie.

Cu toate acestea, întregul plan se baza pe presupunerea că vicepreședintele american de atunci, Kamala Harris, va câștiga alegerile prezidențiale, asigurând continuitatea puterii în Statele Unite și deciziile-cheie ale administrației Biden. 

După cum știm, rezultatul a fost foarte diferit. Trump a câștigat alegerile, iar planurile anterioare au devenit irelevante. Cu toate acestea, reuniunea miniștrilor de externe ai NATO este încă simbolică, dar într-un mod complet diferit.

 

Retorica Ucrainei cu privire la aderarea la NATO s-a schimbat radical

 

Trebuie subliniat faptul că obiectivul strategic al Ucrainei - aderarea la NATO - rămâne neschimbat, însă strategiile sale au fost revizuite radical. 

În ultimele două săptămâni, a avut loc ceea ce diplomații numesc o „evoluție serioasă”. Scopul acesteia este de a se pregăti pentru președinția lui Trump și pentru presiunea pe care Washingtonul o va exercita aproape inevitabil asupra Kievului pentru a începe negocierile cu rușii.

Reacțiile Bruxelles-ului și ale statelor aliate la aceste schimbări au fost diverse, variind de la iritare la sprijin ferm. 

 

Cererile ucrainene care nu au existat


Cu câteva zile înainte de reuniunea miniștrilor de externe de la Bruxelles, Reuters a publicat o scurgere de informații diplomatice - informații despre o scrisoare privată a Ucrainei către sediul NATO. În scrisoare, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiha, a confirmat că Ucraina dorește în continuare să devină membru cu drepturi depline al NATO și a „îndemnat” statele membre NATO să accepte să adreseze o invitație Kievului la viitoarea reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, la care Sibiha însuși va participa.

Această poziție nu poate fi considerată nouă. Ucraina a îndemnat în mod constant NATO cel puțin de la începutul anului 2023 să facă acest pas îndrăzneț și să emită o invitație oficială de aderare. Cel mai puternic apel a venit în timpul summitului NATO de la Vilnius, unde a fost blocat de președintele american Joe Biden personal. Chiar și după aceea, retorica și aspirațiile Kievului au rămas neschimbate.

Dar publicarea acestei scrisori private a creat confuzie în rândul multor persoane. Unii oficiali de la Kiev au perceput-o chiar ca pe o ''operațiune specială'' îndreptată împotriva Ucrainei. În ciuda retoricii, nimeni nu se aștepta la o invitație la reuniunea NATO din decembrie. Numeroase surse europene consultate de European Pravda au confirmat că nici Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei nu se aștepta la așa ceva. Scrisoarea ministrului, deși trimisă recent - în urmă cu mai puțin de două săptămâni - urmărea doar să confirme dorința fermă a Ucrainei de a primi invitația.

În schimb, publicarea scrisorii (despre care unii spun că a fost scursă de la Ministerul francez al Afacerilor Externe) a creat un val de publicitate cu un mesaj opus, influentele instituții media globale reacționând scriind că NATO nu este pregătită să ia măsuri față de Ucraina.

În realitate, această chestiune nu a fost și nu ar fi trebuit să fie pe ordinea de zi a reuniunii de la Bruxelles, iar Ucraina nu a emis niciun ultimatum cu privire la primirea unei invitații la această reuniune ministerială.

Ministrul de externe Andrii Sibiha a vorbit marți de două ori la sediul NATO și nu a făcut nicio referire la așteptări privind o invitație pentru Ucraina în viitorul apropiat. Mesajul principal a fost necesitatea de a consolida apărarea aeriană a Ucrainei pentru a proteja infrastructura energetică. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunțat, de asemenea, că reuniunea NATO se va concentra pe discutarea ajutorului acordat Ucrainei și nu pe aderare, reafirmând în același timp că poziția privind eventuala aderare a Ucrainei la NATO rămâne neschimbată.

Cu toate acestea, concentrarea publică asupra unor „cereri” care de fapt nu există a eclipsat o altă schimbare, cu adevărat fundamentală, în poziția Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel