Garanții de securitate în schimbul controlului Rusiei asupra teritoriilor ocupate din Ucraina? „Podul spre NATO” al Ucrainei să nu devină un „pod spre nicăieri”

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Diplomații occidentali și ucraineni acceptă din ce în ce mai mult ideea că baza unui acord de pace pentru incheierea războiul de agresiune purtat de Rusia in Ucraina ar putea fi garanții de securitate semnificative pentru Kiev în schimbul controlului de facto - dar nu legal - al Rusiei asupra teritoriilor temporar ocupate, se precizeaza intr-un editorial publicat in Financial Times.

„Pentru a fi clar, nici Kievul și nici susținătorii săi nu propun să recunoască suveranitatea Rusiei asupra unei cincimi din teritoriul Ucrainei pe care a confiscat-o ilegal începând cu 2014”, afirmă jurnalistul Ben Hall. „Acest lucru ar încuraja continuarea agresiunii ruse și ar submina grav ordinea internațională.

În schimb, un posibil acord ar implica o „acceptare tacită” a faptului că teritoriile ocupate ar putea fi recuperate pe cale diplomatică în viitor.

Ben Hall vede acceptabila acesta soluţie, dar ca parte a „planului de victorie” pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a prezentat liderilor americani săptămâna trecută. Într-adevăr, noua strategie a Ucrainei este de a-și convinge partenerii să consolideze Ucraina din punct de vedere militar și diplomatic pentru a forța Rusia să negocieze.

Recunoscând că o astfel de ofertă de securitate în schimbul teritoriului este o chestiune extrem de sensibilă în societatea ucraineană, Hall citează un diplomat occidental sub protecţia anonimatului care a declarat că cedarea unor teritorii în schimbul aderării la NATO poate fi singura opțiune în acest moment.

În ceea ce privește conținutul specific și domeniul de aplicare al garanțiilor de securitate pentru Ucraina, inclusiv posibila aderare la NATO în cadrul teritoriului controlat de Ucraina, articolul menționează poziția istoricului american Mary Sarotte ca fiind cea mai convingătoare.

 

Ucraina ar trebui să definească o linie de frontieră care poate fi apărată militar

 

În articolul său pentru Foreign Affairs, Sarotte explică faptul că termenii de aderare la Alianță pot fi adaptați la circumstanțele specifice ale unei țări.

În conformitate cu modelul germano-norvegian al lui Sarotte, pentru ca „podul spre NATO” al Ucrainei să nu devină un „pod spre nicăieri”, Ucraina ar trebui să definească o linie de frontieră care poate fi apărată militar, să accepte restricții privind desfășurarea de trupe străine sau de arme nucleare pe teritoriul său în mod permanent, atunci când țara nu este atacată de inamic, și să se abțină de la utilizarea forței în afara teritoriului controlat de Kiev, cu excepția cazului de autoapărare.

„Costul unei astfel de decizii ar fi divizarea permanentă (a țării), dar beneficiul ar fi acela de a oferi celei mai mari părți a Ucrainei un refugiu sigur în cadrul NATO”, a subliniat Sarotte.

Astfel, Rusia se va confrunta cu o realitate, iar centrul de greutate al negocierilor dintre cele două țări se va schimba: „în loc de un acord asupra teritoriului în schimbul păcii, momeala va fi absența infrastructurii (militare) în schimbul păcii”.

În același timp, articolul din Financial Times recunoaște că oricare dintre opțiuni, inclusiv modelul propus de Sarotte, are adversarii săi în Occident, Statele Unite și Germania opunându-se în continuare aderării Ucrainei la Alianță până la încheierea războiului.

 

Occidentul crește presiunea asupra Ucrainei pentru a negocia cu Rusia

 

La rândul său, ziarul spaniol El País a susținut într-un articol din 4 octombrie că Occidentul crește presiunea asupra Ucrainei pentru a negocia cu Rusia, deoarece, pentru a opri ofensiva Rusiei în Donbas, Ucraina va avea nevoie de mai multă asistență militară decât au oferit-o partenerii săi până acum.

„Scăderea sprijinului acordat lui Zelenski în timpul călătoriei sale în Statele Unite confirmă schimbarea de ton în rândul partenerilor săi în favoarea negocierilor cu Rusia”, se arată în articol.

Publicația subliniază, de asemenea, că timpul nu joacă în favoarea Ucrainei, deoarece posibila revenire a fostului președinte republican Donald Trump la Casa Albă în urma alegerilor din SUA ar putea afecta semnificativ politica Washingtonului față de Ucraina, inclusiv pe fondul altor conflicte internaționale care necesită atenția țărilor occidentale.

Între timp, Biroul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat drept „nonsens” afirmația ziarului Financial Times potrivit căreia există discuții privind posibile garanții de securitate pentru Ucraina în schimbul controlului de facto al Rusiei asupra teritoriilor ocupate.

„Nimeni din Occident nu a oferit în mod oficial și explicit Ucrainei astfel de garanții de securitate care ar preveni cu siguranță extinderea sau reapariția războiului. Le este chiar frică să ofere o variantă”, a declarat o sursă anonimă din biroul președintelui pentru canalul 24 din Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel