Pe 9 aprilie, Yevgenia Guțul s-a întâlnit la Moscova cu Petr Fradkov, președinte - director general al băncii de stat ruse Promsvyazbank (PSB). Petr Fradkov este fiul lui Mihail Fradkov, fostul director al Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR) și actual director al Institutului Rus de Studii Strategice, scriu analiștii ISW.
Se pare că PSB va deschide conturi pentru aproximativ 5.000 de angajați ai autorităților găgăuze, dar și pentru 20.000 de pensionari din Găgăuzia, care vor primi carduri pentru sistemul de plată Mir din Rusia, operator aflat sub sancțiunile SUA, din februarie 2024.
Președintele rus Vladimir Putin și Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei. Foto: Kremlin.ru via News.ro
Guțul a cerut PBS să ofere „programe umanitare”. ajutoare” și „finanțări suplimentare” plăților de pensii și salariilor din sectorul public al Găgăuziei.
Totuși, nu este clar dacă Găgăuzia va putea implementa acordul cu PSB. Publicația găgăuză Notka a raportat că șeful Departamentului de Justiție din Găgăuzia, Petr Manol, a remarcat că guvernatorul Găgăuziei nu are puterea de a semna independent acorduri internaționale conform legislației moldovenești.
Sistemul Mir nu funcționează în Republica Moldova, cu excepția Transnistriei, cealaltă regiune pro-rusă a Republicii Moldova.
Rusia, prezentată ca singurul sprijin pentru Găgăuzia
Actualul guvern găgăuz pro-rus a încercat și anterior să folosească banii ruși pentru a finanța plățile pensiilor. Noul acord Găgăuzia-PSB ar putea face parte din eforturile de propagandă de a prezenta Rusia drept singurul binefăcător al regiunii autonome.
Forțele pro-ruse încearcă prin orice metode să cumpere electoratul găgăuz. Astfel, după ce politicianul Ilan Shor promitea lunile trecute că va crește pensiile în Găgăuzia și în alte regiuni pro-ruse din R. Moldova, publicația NewsMaker raportează că un cetățean rus care locuiește în Israel, efectuează transferuri bancare totalizând 15 milioane de lei moldoveni (aproximativ 850.000 USD) în contul regional de plăți al pensiilor găgăuze. Plățile au fost blocate de Chișinău, spune Yevghenia Guțul.
Guțul a mai susținut că guvernul Republicii Moldova instituie o „blocadă economică” asupra Găgăuziei – similar limbajului folosit de către Kremlin și actorii transnistreni pentru a promova operațiunile de informare ale Kremlinului despre relațiile Tiraspol-Chișinău în ultimele luni.
Kremlinul ar putea fi capabil să exploateze acordul PSB indiferent de legalitatea acordului sau de modul în care autoritățile moldovenești reacţionează.
Dacă autoritățile moldovenești împiedică acordul, actorii moldoveni pro-ruși și Kremlinul vor folosi probabil situația pentru a promova narațiunile Kremlinului care vizează actualul guvern moldovenesc și pentru a stârni furia populației din Găgăuzia.
Totuși, dacă guvernul Găgăuziei va fi capabil să pună în aplicare acordul, Kremlinul ar putea folosi plățile pentru a captura economic un segment din Găgăuzia și ar putea, inclusiv, întrerupe plățile la un moment viitor, pentru a genera o criză.
Shor a plătit demonstranți pentru a protesta împotriva Maiei Sandu, în 2022. Kremlinul ar putea să folosească partidele politice pro-ruse din Moldova și plățile băncii PSB către Găgăuzia în tactici similare pentru a influența viitoarele alegeri din Moldova, în special alegerile prezidențiale de la sfârșitul lui 2024 și alegerile parlamentare din vara lui 2025, se mai arată în analiza ISW.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News