Gabriel Leş: Obiectivul principal al României rămâne descurajarea şi apărarea pe flancul estic al NATO

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
ministrul Apărării, Gabriel Leş
ministrul Apărării, Gabriel Leş

Obiectivul principal al României rămâne postura de descurajare şi apărare pe flancul estic al NATO, a declarat, miercuri, ministrul Apărării, Gabriel Leş, cu referire la discuţiile avute în urmă cu o săptămână în cadrul Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, care s-a desfăşurat la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles.

"Obiectivul principal al României a rămas subsumat consolidării posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic al NATO pe următoarele linii de efort: consolidarea prezenţei avansate adaptate în regiunea Mării Negre, întărirea capacităţii de luptă a Brigăzii multinaţionale Sud-Est, promovarea ofertei României privind dezvoltarea pe teritoriul naţional a unei capabilităţi de comandă-control terestre, de nivel corp de armată care să completeze deficitul de comandă şi control din regiune, respectiv definirea unei strategii pe termen lung la Marea Neagră", a spus Gabriel Leş, la o conferinţă de presă organizată la sediul MApN.

Ministrul Apărării a arătat că miniştrii aliaţi au avut o agendă foarte consistentă de dezbateri, menţinând linia de continuitate în ceea ce priveşte palierele de decizie adoptate la Summitul aliat din iulie 2018 şi la reuniunea ministerială la nivelul apărării din octombrie 2018.

Gabriel Leş a adăugat că punctele cheie ale agendei discuţiilor în cele două zile au inclus implementarea deciziilor în domeniul descurajare şi apărare şi al operaţiilor şi misiunilor aliate, reconfirmarea unităţii şi solidarităţii aliate, printr-o contribuţie substanţială la împărţirea echitabilă a responsabilităţilor.

,,Am pledat pentru o implementare integrată şi coerentă a tuturor măsurilor menite să întărească flancul estic şi a operaţionalizării prezenţei înaintate, pe cele două dimensiuni - consolidată şi adaptată de o manieră coerentă şi cât mai eficientă. Am informat despre evoluţiile pozitive în operaţionalizarea prezenţei adaptate pe dimensiunea terestră - mă refer la Brigada Multinaţională de la Craiova, care a atins capacitatea operaţională completă la sfârşitul anului trecut, exprimând totodată speranţa pentru continuarea sprijinului din partea autorităţilor militare pentru consolidarea capacităţii acesteia de a acţiona nu doar pe timp de pace, dar şi pe timp de criză, ca parte a unui răspuns credibil al NATO. Am invitat aliaţii să ia în considerare posibilitatea afilierii de forţe la Brigadă subliniind că diversitatea contribuţiilor oferă credibilitate şi întotdeauna demonstrează solidaritate", a afirmat Leş.

El a vorbit şi despre schimbul de opinii pe tema regimului forţelor nucleare cu rază intermediară de acţiune care a inclus direcţionări politice suplimentare cu potenţial de clarificare a implicaţiilor pentru Alianţă în ceea ce priveşte evoluţiile referitoare la Tratatul INF.

,,Abordările noastre se înscriu şi se subsumează poziţiei NATO, având permanent în vedere păstrarea unităţii şi solidarităţii la nivel aliat. Am reiterat astfel solidaritatea şi susţinerea noastră faţă de poziţia SUA faţă de suspendarea obligaţiilor sale în cadrul tratatului INF precum şi sprijinul pentru poziţia comună a NATO în această problematică", a mai spus Leş.

Un alt subiect abordat în cadrul reuniunii, potrivit ministrului, a fost acela privind evoluţiile pe dimensiunile de partajare echitabilă a eforturilor aliate în domeniul Apărării, avându-se în vedere cei trei "C" - "cash", "capabilities" şi "contributions" şi accelerarea procesului de implementare a angajamentului privind creşterea resurselor pentru Apărare adoptat în 2014.

,,Am evidenţiat progresele înregistrate de România în implementarea angajamentului pe cele trei paliere (...) şi am informat cu privire la alocarea, începând cu 2017, a 2% din PIB, angajament care a fost menţinut şi în 2018 şi în 2019", a precizat ministrul.

El a mai vorbit despre contribuţia la misiunile şi activităţile desfăşurate sub egida NATO şi a altor organizaţii internaţionale, subliniind creşterea per ansamblu în 2019 a personalului care poate participa la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional.

,,În acest moment, efortul de participare ne situează pe locul 5 în rândul statelor membre NATO, cu un efectiv planificat de peste 800 de militari pentru anul 2019. În ceea ce priveşte misiunea NATO din Irak, a existat unanimitate în asigurarea sprijinului pentru completarea cu resurse materiale şi umane necesare astfel încât această misiune să-şi poată atinge capacitatea operaţională adecvată îndeplinirii obiectivelor", a mai declarat Leş.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel