Fabrica va fi ridicată ca urmare a colaborării dintre Rheinmetall și companiile americane Northrop Grumman și Lockheed Martin.
Decizia anunțată de Rheinmetall de a construi o nouă fabrică e un pas nou înainte în ceea ce privește colaborarea istorică dintre industriile de apărare din Germania și SUA.
Fuzelajul F-35 va fi și „made in” Germania într-un mic orășel din Renania de Nord. Americanii vor face transfer tehnologic
F-35 Lightning II. Photo: www.f35.com
Mișcarea celor două companii americane (evident aprobată de la cel mai înalt nivel politic), este una extrem de neobișnuită, având în vedere secretul care caracterizează proiectele aeronavelor stealth.
Ca urmare a acestui acord, Rheinmetall a anunțat azi ridicarea fabricii. Potrivit datelor oficiale ale companiei germane, citate de Air Recognition, e vorba de o fabrică ultramodernă care va fi ridicată în orășelul Weeze, Renania de Nord.
Noua fabrică a Rheinmetall va urma să producă cel puțin 400 de secțiuni de fuzelaj ale F-35A, atât pentru avioanele americane de generația a V-a care vor fi achiziționate de Germania, dar și pentru statele aliate.
Întreprinderea tehnologică din Düsseldorf intenționează să construiască o fabrică ultramodernă la Weeze, în districtul Kleve din statul german Renania de Nord-Westfalia (NRW), pentru a produce secțiuni de fuzelaj pentru F-35A Lightning II, avionul de război cu cele mai bune performanțe din lume. . Decizia cu privire la locul de amplasare a fabricii a urmat o revizuire a posibilelor locații din Germania.
„Suntem mândri că parteneriatul de lungă durată pe care îl avem cu Northrop Grumman și Lockheed Martin, dar și de relația noastră de decenii cu Bundeswehr (n.r. - Armata germană), care au ca rezultat un transfer autentic de know-how (n.r. - tehnologie) în Germania”, declară directorul executiv al Rheinmetall, Armin Papperger.
Germania a ales F-35, o decizie controversată dar care s-a datorat faptului că va putea integra armament nuclear care SUA nu l-au certificat pentru Eurofighter
Linia de producție a F-35 Lightning II. Foto: Lockheed Martin
Decizia privind achiziția de F-35 a fost luată pe fondul faptului că doar F-35 va fi certificat pentru a transporta bombe nucleare B61 integrat pe Tornado.
Reamintim că Germania a anunțat, oficial, în decembrie anul trecut, că va achiziționa 35 de avioane F-35A (cu 8,4 miliarde de dolari), care să înlocuiască aeronavele Panavia Tornado în descurajarea nucleară. În acest context, producerea în Germania a fuzelajului central al F-35 se încadrează ca o măsură de compensație industrială (offset), dar cu toate acestea, implicațiile sunt la nivel global, nu doar al cooperării SUA - Germania.
În întreaga lume, există doar o singură linie de asamblare integrată pentru fuzelajul central al F-35, la Palmdale (California), iar cu o a doua pentru fuzelajul central, s-ar putea ajunge, practic, la dublarea producției de aeronave F-35, cu condiția ca Lockheed Martin să mai facă unele concesii.
Acest demers americano-german va avea un impact geopolitic considerabil asupra descurajării la nivel mondial, impact care se va întinde probabil până la finalul anilor 2040.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News