"La finalul unei anchete complexe a parchetului din Napoli privind un grav atac informatic împotriva Leonardo (...) un fost salariat şi un responsabil al societăţii au fost arestaţi", a anunţat ministerul într-un comunicat.
Din cauza unui soft maliţios introdus în calculatoarele de la zeci de posturi de lucru din uzina Leonardo de la Pomigliano d'Arco, la periferia Napoli, autorul pirateriei informatice a putut timp de doi ani să intre în posesia unor date şi proiecte ale grupului, inclusiv planuri strategice. Activităţile sale au fost scoase la lumină de grupul care răspunde de infracţionalitatea cibernetică în cadrul parchetului din Napoli, care a ordonat arestarea sa pentru acces ilegal la un sistem informatic, interceptarea de comunicaţii informatice şi tratament ilegal al datelor personale, transmite Agerpres.
Parchetul a dispus, de asemenea, arestarea responsabilului celulei de luptă împotriva atacurilor informatice de la Leonardo, care ar fi obstrucţionat ancheta, dând informaţii false privind natura şi efectele acestor atacuri.
În ianuarie 2017, compania a observat un trafic anormal de date plecând de la anumite posturi de lucru de la uzina sa de la Pomigliano d'Arco, generat de un soft maliţios botezat "cftmon.exe", necunoscut sistemelor antivirus.
Potrivit anchetatorilor, între mai 2015 şi ianuarie 2017 sistemul informatic al lui Leonardo a fost ţinta unui atac cunoscut sub numele de "Advanced persistent threat", efectuat de unul dintre foştii săi angajaţi în domeniul securităţii informatice.
Softul maliţios se comportă precum un Cal troian, fiind introdus cu stick-uri USB în calculatoarele vizate, şi permite interceptarea textelor bătute la tastatură şi realizarea unor capturi ale ecranului.
Acest atac a afectat în total 94 de posturi de lucru, dintre care unele erau destinate producţiei de bunuri şi servicii cu caracter strategic pentru securitatea şi apărarea Italiei. Pe lângă 33 de posturi de lucru de la uzina Leonardo de la Pomigliano d'Arco, au fost afectate 13 posturi de lucru ale unei societăţi aparţinând grupului Alcatel şi 48 care ţin de societăţi ce activează în sectorul aerospaţial.
În total, nu mai puţin de 10 giga de date, respectiv echivalentul a circa 100.000 de dosare, au fost piratate în uzina de la Pomigliano d'Arco, printre care proiecte pentru componente de avioane civile şi militare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News