Furie printre mercenarii sirieni trimiși de Turcia în Niger și lăsați Rusiei: Au fost amăgiţi că vor păzii instalații petroliere şi baze militare, dar au fost aruncați în prima linie

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Acțiune a Forțelor Speciale din Nigeria împotriva grupării teroriste Boko Haram Sursa foto: Twitter
Acțiune a Forțelor Speciale din Nigeria împotriva grupării teroriste Boko Haram Sursa foto: Twitter

O stare de nemulțumire domnește în rândul mercenarilor din facțiunile siriene loiale Turciei, care au fost trimiși în Niger sub pretextul apărării intereselor acesteia, dar au fost lăsați la dispoziția forțelor ruse de acolo.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, Turcia a transferat membri ai facțiunilor Armatei Naționale Siriene loiale acesteia, inclusiv elemente de conducere, din cazărmile sale în cazărmi aparținând forțelor ruse, după ce i-a trimis în Niger prin Burkina Faso, aspect confirmat de observatori turci, inclusiv de jurnalista Hadiya Levent.

Observatorul Sirian a raportat că mercenarii sirieni au considerat acțiunea turcă o "palmă dură" și că o stare de nemulțumire și resentimente a prevalat printre aceștia după ce Turcia i-a transferat la dispoziția sa în Niger, doar că aceștia s-au trezit sub comanda rusă, după manipularea termenilor acordului încheiat cu partea turcă pentru pe o perioadă de 6 luni, cu posibilitatea de reînnoire în funcție de condițiile din teren. Mai mult, partea rusă ar fi implicat deja unele grupuri în confruntări militare cu ISIS și Al-Qaeda în Burkina Faso și Niger.

Observatorul Sirian a vorbit anterior despre trimiterea a 1.100 de luptători sirieni în Niger, relatând că Turcia i-a trimis anul trecut și "i-a amăgit înainte că sarcinile lor vor consta în paza instalațiilor petroliere, bazelor militare, minelor de metale prețioase și instalațiilor petroliere, doar că au fost aruncați în primele linii ale luptei în cele mai periculoase locuri din triunghiul de graniță dintre Niger, Mali și Burkina Faso din Africa".

Observatorul a precizat că două loturi succesive de mercenari au fost trimise din facțiunile diviziilor "Hamzah", "Sultan Murad" și "Sultan Suleiman Shah" sub steagul "Armatei Naționale Siriene", fiecare având 550 de luptători, pe salarii lunare de 1.500 de dolari, dar partea turcă a început reducerea salariilor lunare, așa cum a procedat cu elementele pe care le-a trimis în Libia la începutul anului 2020. Mercenarul primește în prezent 1.250 de dolari.

La începutul lunii mai, sursa a subliniat că 5 mercenari sirieni au fost uciși în Niger, ceea ce a adus numărul total al celor uciși la 9 în data de 9 mai. Nemulțumirea populară s-a amplificat după ce clipuri video postate pe rețelele de socializare arătau ferocitatea bătăliilor din Niger, iar un grup de mercenari sirieni luptă în Niger alături de Turcia și Rusia.

Rezidenții și activiștii au cerut membrilor facțiunilor loiale Turciei, în special "Al-Amshat" și "Sultan Murad", să dezerteze din Armata Națională Siriană. Trei luptători sirieni loiali Ankarei au declarat AFP în utimele săptămâni că s-au înregistrat pentru a merge în Niger activând în "Sultan Murad", care este considerată facțiunea cea mai loială Turciei din nordul Siriei. 

Au semnat contracte pe 6 luni cu Compania Sadat pentru servicii de consultanță și pregătire militară în domeniul apărării internaționale. Washingtonul acuzase compania în 2020 că a trimis luptători în Libia în baza unui memorandum de înțelegere pentru cooperare militară și de securitate semnat la sfârșitul anului 2019 cu guvernul "Acordului Național" condus de Fayez al-Sarraj.

Centrul Sirian pentru Justiție și Responsabilitate a confirmat, de asemenea, că Compania Sadat este responsabilă pentru transportul aerian al mercenarilor odată ce aceștia trec din Siria către teritoriul turc, așa cum a procedat înainte cu cei trimiși în Libia și Azerbaidjan.

Potrivit rapoartelor organizațiilor "Centrul sirian pentru justiție și responsabilitate" și "Sirieni pentru adevăr și justiție", mercenarii sirieni, care au participat la lupte, fie în Libia, fie în Nagorno-Karabakh, au fost supuși înșelăciunii și furtului, mulți dintre ei nu au primit niciun ban, în timp ce alții au murit fără ca familiile lor să primească ceea ce li s-a promis dacă le-ar muri copiii.

Directorul executiv al organizației "Sirieni pentru adevăr și justiție", Bassam Al-Ahmad, a cerut comunității internaționale să tragă la răspundere țările, companiile și grupurile armate care sunt cele mai responsabile pentru recrutarea mercenarilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel