Dronele continuă să fie o armă care schimbă ''regulile jocului'' pe frontul din Ucraina: Fundația Come Back Alive a anunțat cea mai mare campanie de strângere de fonduri pentru achiziţia de UAV-uri

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

La fel ca în urmă cu un secol, războiul rămâne un teren fertil pentru dezvoltarea semnificativă în materie de arme. Rezistența manifestată de Ucraina în fata ocupație ruse nu face excepție. Dronele, atât de recunoaștere cât și de atac, au devenit simboluri ale acestui conflict. Dronele FPV, în special, ocupă un loc esenţial în această listă, reușind să înlocuiască importanta sistemelor de artilerie, deoarece sunt tot mai puţine obuze pentru acestea.

Dronele kamikaze ieftine, cu muniție atașată, și-au demonstrat potențialul ridicat și și-au ocupat rapid locul alături de alte tipuri de echipamente de militare. Cu toate acestea, timpul nu stă în loc, iar utilizarea dronelor de tip FPV (First Person View) a dat naştere la o adevărată cursa a înarmării de ambele părţi ale frontului.

Fundația ucraineană ''Come Back Alive'', care strânge bani pentru a asigura un sprijin militar continuu pentru Forţele Armate Ucrainene, a lansat o nouă campanie de strângere de fonduri numit "Eye for Eye 3". care își propune să strângă 500 de milioane grivne pentru Forțele de Asalt Aerian Ucrainene, potrivit Ukrainian Military Center.

În cadrul proiectului, 10 unități din cadrul Forțelor de Asalt Aerian Ucrainene vor primi 10 sisteme aeriene fără pilot de recunoaștere și atac. În concluzie, programul "Eye for Eye 3" va oferi echipamente în valoare de jumătate de miliard de grivne. Astfel, lista de cumpărături a fundație ucrainene ''Come Back Alive'' cuprinde: 4100 de drone FPV, 120 de drone Kazhan și R-34; 40 de drone de recunoaștere MINI SHARK cu camere de recunoaștere pe timp de zi și cu termoviziune, 40 de drone Mavic 3 More Combo și 40 de drone Matrice 30 T cu toate echipamentele necesare; 70 de autoutilitare Mitsubishi L200 noi; 70 de dispozitive de vedere pe timp de noapte; 200 de alte autoturisme și stații radio portabile.

În plus, lista va include, de asemenea, o serie de echipamente conexe și de sprijin, cum ar fi stații de comandă şi control pentru drone, plase de camuflaj, radiouri și kituri Starlink, generatoare și stații de încărcare.

,,Noul nostru proiect este o strângere de fonduri record pentru fundație. Vom cheltui o jumătate de miliard de grivne pe care le strângem împreună pentru a ajuta Forțele de Asalt Aerian din Ucraina. Vom furniza vehicule aeriene fără pilot (UAV) către 10 unități ale Forțelor de Asalt Aerian. Dronele sunt foarte eficiente, iar UAV-urile preiau parțial atribuţiile artileriei și, în condiții favorabile, pot schimba semnificativ teatrul de operațiuni", spune Oleh Karpenko, director adjunct al Fundației Come Back Alive.

''Eye for an Eye 3'' este cel de-al treilea proiect derulat de Fundația Come Back Alive.

La începutul lunii august 2023, Mikhailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale, anunța public o campanie de strângere de fonduri de  aproximativ 235 de milioane UAH (6,3 milioane de dolari) pentru a cumpăra 10.000 de drone kamikaze pentru Forţele Armate Ucrainene.

,,Lansăm operațiunea Unity! UNITED24 [inițiativă guvernamentală], Come Back Alive [n.r. - fundație din Ucraina] și Monobank își unesc forțele pentru a strânge 235 de milioane UAH pentru achiziția a 10.000 de drone kamikaze", a precizat Fedorov la momentul respectiv.

Două luni mai târziu de la acest anunţ, fundația ucraineană ''Come Back Alive'' preciza că a primit primele 5.000 de drone kamikaze achiziţionate ca parte a iniţiativei ''Unity''.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel