FSB trage la răspundere KGB-ul din Belarus: Federația Rusă este nemulțumită de întreruperea aprovizionării cu arme din Belarus către Iran

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Elemente ale sistemului S-125-2BM Alabarda din Belarus la expoziția de apărare MILEX-2014 de la Minsk. Sursa foto: VPK.
Elemente ale sistemului S-125-2BM Alabarda din Belarus la expoziția de apărare MILEX-2014 de la Minsk. Sursa foto: VPK.

Din cauza întârzierii pieselor de schimb pentru armele iraniene, armata rusă nu a primit echipamente militare pentru care plătise deja bani. Astfel, serviciile rusești de informaţii au cerut KGB-ului din Belarus să pedepsească vinovații. Conform planului Kremlinului, complexul militar-industrial al Republicii Belarus ar fi trebuit să furnizeze Iranului piese de schimb pentru arme, după care Rusia ar fi primit arme de la iranieni.

 

Cu toate acestea, fabricile belaruse au întrerupt livrările de piese de schimb, astfel că forțele armate ruse nu au echipamentele militare pe care contau. Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia s-a implicat pentru a-i găsi pe cei responsabili. Situația cooperării belaruso-iraniene și iraniano-ruse în complexul militar-industrial a fost prezentată de Centrul ucrainean pentru Rezistență Națională (CNR).

În document se precizează că CNR a primit informații de la o sursă de încredere din Belarus, care monitorizează situația economică și politică de pe teritoriul aliatului Rusiei.

Sursa clandestină a declarat că complexul militar-industrial belarus nu a reușit să facă față livrării de produse militare care urmau să ajungă în Iran. În schimbul acestor produse, Federația Rusă ar fi primit arme iraniene, pentru care fusese plătită în avans, potrivit unui raport publicat pe site-ul CNS.

Unitatea FSB din Rusia, care supraveghează acest sector, dă vina pe activitatea omologilor din Belarus - serviciul de securitate KGB - pentru această situație. Serviciile de securitate rusești le cer belarușilor să demareze o anchetă și să facă presiuni asupra directorilor întreprinderilor din cadrul complexului militar-industrial. Acestea subliniază necesitatea de a-i găsi și pedepsi pe cei responsabili.

 

Armata rusă depinde de furnizarea de arme din Iran şi Coreea de Nord

 

Centrul ucrainean al Rezistenței Naționale a precizat ce fel de echipamente militare aștepta ruşii să primească din Iran: piese de schimb pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă, piese de schimb pentru drone, sisteme de război electronic, dar şi sisteme de comandă şi control.

Potrivit rapoartelor serviciilor de informații ucrainene și occidentale, forțele armate ruse primesc drone kamikaze Shahed-136 din Iran, care sunt folosite pentru a bombarda Ucraina. În plus, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat Iranul în vara anului 2023 și i-au fost prezentate sisteme iraniene de lansare a rachetelor balistice și alte echipamente de care Federația Rusă ar avea nevoie în războiul din Ucraina.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit în toamnă cu liderul nord-coreean Kim Jong-un. Părțile au convenit asupra unei cooperări reciproc avantajoase.

Obuze nord-coreene au fost deja utilizate de ruşi pe frontul din Ucraina. În special, acestea au fost folosite în timpul operațiunilor de asalt de lângă Avdeevka.

Reamintim că, Putin a participat la forumul internațional chinez "One Belţ, One Road". După ce s-a întâlnit cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, preşedintele rus a anunțat un acord la scară largă care va fi încheiat cât mai curând posibil.

Între timp, presa occidentală a analizat acțiunile Chinei și ale Rusiei și a remarcat că aceste țări intenționează să folosească situația pentru a slăbi SUA, care a ieșit în apărarea Israelului și ar putea intra într-o confruntare directă cu Iranul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel