FSB rus țintește industria americană. Arestări după ce rușii au încercat să obțină componente pentru rachete hipersonice

MiG-31BM cu rachetă hipersonică Kinzhal. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
MiG-31BM cu rachetă hipersonică Kinzhal. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

Autorităţile americane au acuzat cinci cetăţeni ruşi şi doi cetăţeni americani că au conspirat pentru achiziţionarea de tehnologii militare pentru sectorul apărării din Rusia, prin eludarea sancţiunilor. 

Fiecare dintre acuzaţi riscă până la 30 de ani de închisoare. Potrivit Rador, care citează un comunicat de presă al Departamentului de Justiţie al SUA, toţi inculpaţii din dosar au fost acuzaţi pentru 16 capete de acuzare. Printre altele, aceştia sunt acuzaţi că au conspirat pentru obţinerea de tehnologii militare şi cu dublă utilizare de la companiile americane pentru sectorul rus al apărării, conspirând pentru introducerea ilegală de muniţie, încălcând sancţiunile SUA.

Potrivit Departamentului de Justiţie al SUA, unele dintre componentele pe care inculpaţii le-au achiziţionat şi exportat ilegal ar putea fi folosite pentru dezvoltarea de arme nucleare şi hipersonice. Printre inculpaţi se numără cetăţenii americani Aleksei Braiman şi Vadim Ermolenko, cetăţenii ruşi Evgheni Grinin, Aleksei Ippolitov, Boris Livşiţ, Svetlana Skvorţova şi Vadim Konoşcenok. Departamentul de Justiţie al SUA susţine că Konoşcenok este ofiţer FSB.

 

Serviciile ruse încearcă să obțină componente din industria de apărare din SUA

 

Potrivit Departamentului de Justiţie al SUA, el a făcut contrabandă cu bunuri de origine americană din Estonia în Rusia, inclusiv cu produse electronice cu dublă utilizare şi muniţie militară supuse controlului exporturilor. Pe 6 decembrie, autorităţile din Estonia l-au arestat, la cererea Statelor Unite, şi urmează să-l extrădeze.

Inculpaţii sunt asociaţi în firmele Sernia Engineering şi Sertal, care, potrivit Departamentului de Justiţie al SUA, sunt controlate de serviciile speciale ruse.

După invazia rusă în Ucraina, ţările occidentale au impus o serie de restricţii împotriva Federaţiei Ruse, inclusiv interzicerea furnizării în această ţară a componentelor şi tehnologiilor care ar putea fi utilizate în producţia de arme. La începutul lunii decembrie, analiştii de la Conflict Armament Research au concluzionat că Rusia a continuat să producă rachete de croazieră, în ciuda sancţiunilor.

Ei cred că Federaţia Rusă ar fi găsit o modalitate de a cumpăra componente pentru rachete, ocolind sancţiunile.

Reuters şi British Royal United Services Institute au relatat că, de la izbucnirea războiului din Ucraina, Rusia a crescut livrările de electronice şi semiconductori prin companii din Turcia, Hong Kong şi Estonia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel