FSB rus acuză serviciile de informații din Ucraina de acte de sabotaj și tentativă de destabilizare a Crimeei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Luptători FSB, în Federația Rusă. Sursă foto: FSB
Luptători FSB, în Federația Rusă. Sursă foto: FSB

Serviciul rus de securitate FSB susține că deține dovezi cu privire la acte de sabotaj și implicarea serviciilor militare de informații din Ucraina în tentative de destabilizare a Peninsulei Crimeea, ocupată ilegal de Federația Rusă în 2014.

FSB a precizat în baza unui comunicat dat publicității ieri și citat de Tass, că Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) s-ar afla în spatele exploziei unui gazoduct în Crimeea. Incidentul la care face referire FSB s-a petrecut pe data de 23 august. 

După incident FSB a arestat mai multe persoane, inclusiv unul din liderii tătarilor din Crimeea. 

 

FSB rus acuză serviciile din Ucraina de participare la sabotaj și tentativă de destabilizare a Crimeei

 

Rușii spun că au dovezi despre o presupusă legătură între Mejlis, organism politic de reprezentare a tătarilor din Crimeea și serviciile de informații din Ucraina.

Potrivit sursei citate, în timpul procesului intentat împotriva a trei cetățeni ruși „implicați într-un act de sabotaj asupra gazoductului” din Crimeea, FSB a obținut dovezi „despre legăturile dintre Mejlis și serviciile de informații ucrainene”.

Rușii plusează și acuză serviciile de informații din Ucraina că se folosesc de organizația Mejlis pentru a destabiliza Peninsula Crimeea prin incitarea tătarilor la proteste în peninsula ocupată ilegal de Federația Rusă în 2014.

În ceea ce privește explozia gazoductului, FSB spune că explozibilul ar fi fost introdus în Crimeea în iulie, cu o lună înainte de explozie. La acțiune ar fi participat un agent al Serviciului de Informații al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), dar și un ofițer al GUR și șeful său.

În 2016 Rusia a declarat organismul tătar Mejlis drept organizaţie extremistă şi a interzis orice activitate a acestui organism pe teritoriul Crimeei. Deși în anul 2017 Curtea Internaţională de Justiţie a dispus ca Rusia să ridice interdicţia, Moscova refuză de atunci să pună în aplicare această hotărâre internațională.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel