Frontul din Ucraina, descris în trei cuvinte: O vară sângeroasă. Care e situația actuală după ce Ucraina a oprit ofensiva rusă în Harkov

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Într-o analiză privind situația din Ucraina, publicată în ediția din 01.07.2024, cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ) apreciază că Ucraina și Rusia se confruntă cu o vară sângeroasă, cu mii de morți, în care niciuna dintre părți nu poate obține câștiguri mari. Potrivit jurnalului american, nici Ucraina și nici Rusia nu par capabile să întreprindă acțiuni decisive.

În timp ce războiul lansat de Rusia în februarie 2022 intră în a treia vară, situația din Ucraina este caracterizată de existența unor linii de apărare statice, pe un front cu lungimea de aproximativ 1.100 de kilometri. Totul seamănă cu un joc de șah, în care fiecare parte își mută piesele în încercarea de a obține un avantaj, fără a fi nevoită să se retragă din altă parte.

După cum scrie WSJ, citat de agenția de presă cehă ČTK, armata ucraineană, care a oprit recent o ofensivă rusească periculoasă, marcată de lipsa de trupe, lansează contraatacuri în satele de la granița de nord-est. Între timp, la 320 de kilometri spre sud-est, forțele ruse se îndreaptă spre o rută cheie de aprovizionare a armatei ucrainene, care ajută la menținerea apărării orașelor asediate din zonă.

 

Linia frontului nu se mișcă prea mult iar Ucraina și Rusia încearcă să se „lovească în spate”

 

2. Lansarea d... (himars-ucraina-lansare_59564800.png)

Lansarea de rachete dintr-un sistem HIMARS folosit de forțele de apărare ucrainene. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Pentru Ucraina, a cărei ofensivă de anul trecut a eșuat, sarcina zilei pare să fie reprezentată de utilizarea armelor occidentale furnizate recent, pentru a menține pozițiile existente. Potrivit unui oficial de securitate ucrainean, este foarte probabil ca Rusia să-și continue abordarea cu mână forte, sacrificând un număr mare de trupe pentru a obține câștiguri mici.

“Rușii nu au suficiente trupe pentru a obține progrese mari în ceea ce privește atacul asupra Harkovului. Dacă vor muta mai multe trupe acolo, vor slăbi alte secțiuni ale frontului”, a precizat oficialul ucrainean.

În timp ce linia frontului nu se mișcă prea mult, ambele părți încearcă să lovească inamicul în spatele acestuia, pentru a-și îmbunătăți situația înainte de sosirea iernii. Rusia a vizat centralele electrice și alte obiective de infrastructură critică cu rachetele și dronele sale, eliminând jumătate din capacitatea de generare a energiei electrice și provocând întreruperi treptate în multe orașe. Partea rusă atacă, de asemenea, pozițiile defensive ucrainene cu bombe glisante. În luna iunie, a fost întrebuințată pentru prima dată și o bombă de acest tip, cu o greutate de trei tone.

Pe de altă parte, Ucraina folosește rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Statele Unite și aliații săi în încercarea de a izola Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014 și care reprezintă slăbiciunea statului rus, din cauza poziției sale geografice față de Rusia continentală.

“Chiar dacă Rusia continuă să obțină succese parțiale pe câmpul de luptă, ucrainenii par a fi inteligenți din punct de vedere strategic în a-și doza atacurile și a-și schimba forțele, menținându-și pozițiile”, a spus un înalt oficial al Pentagonului.

Atacul rusesc lansat la sfârșitul lunii mai în regiunea Harkov a luat, se pare, prin surprindere forțele ucrainene.

 

Ucraina a oprit ofensiva rusă din Harkov

 

3. Sursă foto... (ucraina-harta-harkov-kiev_91582000.jpg)

Sursă foto: Al Jazeera

Trupele ruse, care au înaintat în două direcții, au ocupat rapid mai multe sate și partea de nord a orașului Volchansk. Însă, Ucraina a trimis întăriri și a oprit înaintarea armatei ruse. Partea rusă a susținut că încearcă să creeze o zonă tampon la frontiera comună. Dar, după ce administrația președintelui american, Joe Biden, a permis Ucrainei să folosească armele venite din SUA pentru a ataca pozițiile inamice din interiorul Rusiei, valoarea zonei tampon a scăzut, după cum apreciază un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale.

Oficialii ucraineni și analiștii militari spun că intenția Rusiei a fost, de asemenea, de a retrage forțele ucrainene din alte părți ale frontului, precum și de a pune Harkovul, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în raza de acțiune a artileriei ruse. După ce apărătorii ucraineni au oprit înaintarea armatei ruse, acum, partea rusă încearcă să adune suficiente trupe pentru a încerca să avanseze din nou.

Rusia pare să fi reușit să-și înlocuiască pierderile prin recrutarea de recruți noi, dar uzura grea a trupelor face previzibilă orice schimbare ulterioară. Totuși, rușii avansează în estul regiunii Donețk, pe care președintele Vladimir Putin a considerat-o prioritară după anexarea părții ocupate a acesteia la Rusia. În luna iunie, forțele ruse au pătruns până la marginea de est a orașului Chasiv Jar. De asemenea, ele exercită presiune la nord-vest de orașul Avdiivka, singura captură majoră a Rusiei din acest an, pentru a amenința ruta de aprovizionare către Chasiv Jar.

Dar aceste câștiguri consumă forțe. Moscova a pierdut aproximativ 1.500 de militari într-o singură zi, pe 14 mai, care a fost cea mai proastă zi pentru ruși de la începutul războiului, potrivit serviciilor de informații ucrainene și occidentale.

“Câștigurile rusești sunt cumpărate la un preț groaznic”, a spus un ofițer de informații din Occident.

 

Ce urmează?

 

4. Războiul u... (razboi-ucraina-rusia_04314900.jpg)

Războiul ucraineano-rus. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Strategii ucraineni și consilierii lor occidentali sunt îngrijorați de faptul că Rusia ar putea încerca o nouă ofensivă la scară largă în această vară. Kievul are informații destul de bune cu privire la situația de pe câmpul de luptă și poate simți atunci când forțele ruse sunt pe cale să atace.

“Cu toate acestea, deducerea din acest lucru a unei intenții strategice poate fi difică, a precizat ofițerul de informații occidental”, recunoscând că rușii au mai lansat atacuri în timpul războiului, pe care standardele militare nu le recomandă.

De cealaltă parte, Ucraina a reușit să-și construiască suficiente forțe pentru a înlocui pierderile și pentru a construi unele rezerve, dar ar avea nevoie de mult mai multe trupe pentru a dezvolta o ofensivă proprie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel