Friendly fire sau lovitură intenționată: Un avion rusesc Su-57 a doborât o dronă S-70 Okhotnik în spațiul aerian al regiunii Donețk (Foto/Video)

Ionel Copcea |
Data publicării:
O dronă rusă Okhotnik S-70, zburând alături de un Su-57. Sursa Foto: Ministerul rus al Apărării.
O dronă rusă Okhotnik S-70, zburând alături de un Su-57. Sursa Foto: Ministerul rus al Apărării.

Surse rusești de pe rețelele de socializare au confirmat faptul că, pe 05.10.2024, un avion de vânătoare de tip Su-57 a doborât o dronă rusească S-70 Okhotnik în spațiul aerian al aşa-zisei Republicii Populare Donețk. Potrivit acestora, incidentul s-a produs în apropiere de Chasiv Yar, în zona localității Konstantynivka. Lovitura ar fi fost una intenționată, pentru a preveni capturarea dronei de către armata ucraineană, după ce a fost pierdut controlul asupra acesteia.

Dintr-un material video postat pe rețeaua de socializare X rezultă că două aeronave zboară una în urma celeilalte, fără ca acestea să poată fi identificate, din cauza înălțimii la care evoluează.

La un moment dat, aeronava aflată în spate lansează o rachetă aer-aer, care o lovește pe cea din față. Imediat, aeronava care a lansat lovitura schimbă cursul de zbor și se îndepărtează părăsind zona.

Cu toate că anumiți utilizatori de pe Telegram și X au susținut că ar fi vorba despre un incident de tip friendly fire, din analiza materialului video se poate aprecia că lovitura a fost una intenționată.

Inițial, surse ucrainene au vorbit despre faptul că aeronava doborâtă ar fi un avion rusesc de atac de tip Su-25. Versiunile susținute porneau de la doborârea lui de către apărarea antiaeriană sau un avion de vânătoare ucrainean și mergeau până la o lovitură accidentală aplicată de o altă aeronavă Su-25.

Canalul rusesc Fighterbomber de pe Telegram, apropiat de Forțele Aeriene ale Federației Ruse, a publicat un mesaj, care, deși pare misterios, confirmă incidentul în care a fost doborâtă drona Okhotnik.

“Toate avioanele și echipajele noastre sunt acasă. Intacte, vii și sănătoase. Ei bine, dacă există o dronă mai puțin, se întâmplă. Pentru asta sunt testele”, a scris utilizatorul rus.

Acesta a remarcat o creștere semnificativă a numărului de zboruri efectuate de dronele rusești moderne și apariția a numeroase imagini de la echipamentele lor de monitorizare în rețea.

“Evenimentul necesită, desigur, cea mai amănunțită investigație”, a concluzionat Fighterbomber.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel