Expert în spațiul ex-sovietic, Friedman e de părere că regimul Putin încearcă recuperarea „zonelor tampon” pe care rușii le-au pierdut după prăbușirea URSS-ului.
Ucraina, teritoriu-cheie pentru Rusia. De aici poate fi atacată sau poate ataca
Aceste teritorii care au protejat în trecut Rusia nu mai sunt sub controlul Moscovei, care are ca obiectiv fie recuperarea lor, fie controlul lor prin guverne apropiate de Kremlin care sunt coordonate de la Moscova. „Rușii au reușit acest lucru în Caucazul de Sud, folosindu-se de diplomație și de trupele ruse staționate în regiune pentru menținerea păcii. Însă regiunea critică pentru Rusia este în vest, unde se găsesc forțele europene, SUA și NATO”, scrie Firedman. Acesta a subliniat că în actualul context Belarusul și Ucraina sunt cruciale pentru regimul Putin.
Friedman își continuă textul și amintește că până în prezent, în pofida narațiunii agresive, strategia Rusiei a fost de a evita o intervenție militară directă și s-a folosit de acțiuni de război hibrid pentru a influența în regiune și a prelua controlul.
În tot acest context, al „zonelor tampon”, Ucraina e elementul cheie în opinia politologului american. „Ucraina este un teritoriu vast, reprezintă o amenințare directă pentru Rusia și totodată din Ucraina Rusia ar putea amenința Occidentul”.
Friedman se îndoiește că Federația Rusă, care a comasat un număr uriaș de trupe și tehnică militară grea la granița Ucrainei, va recurge la o invazie militară, din mai multe motive. În primul rând ar fi un război de uzură, costurile ar fi uriașe iar rușii nu pot anticipa acțiunile americanilor.
Înainte de o acțiune militară, Rusia trebuie să neutralizeze SUA și să paralizeze NATO
„Pentru ca rușii să finalizeze reconstrucția Uniunii Sovietice ei trebuie mai întâi să neutralizeze Statele Unite, dar fără să recurgă la acțiuni militare”, explică Friedman care continuă. Pare o strategie pe termen lung. „Mai important, un eventual răspuns american împotriva Rusiei, fără a angaja însă întreaga Alianță și fără a avea sprijinul politic al NATO, ar complica dinamica politică și militară a acțiunilor SUA. Iar SUA și-au manifestat deja prudența amenințând cu excluderi din sistemul bancar dacă Rusia va ataca Ucraina și nu cu acțiuni militare”.
Prin urmare, George Friedman consideră că înainte ca Rusia să efectueze o operațiune militară împotriva Ucrainei, „Moscova trebuie să neutralizeze din punct de vedere politic SUA iar cheia acestui lucru este paralizarea NATO, în special a Germaniei”.
„Germania vede în Rusia o sursă crucială de energie și un partener comercial care ar putea crește în semnificație, dar vede totodată și o problemă pe care trebuie să o evite”, subliniază Friedman care adaugă faptul că Germania nu dorește în niciun caz un conflict cu Rusia, conflict care i-ar pune în mare pericol poziția pe care o exercită, acea de stat care domină economic întreaga Europă. Germania ar dori ca Belarusul și Ucraina să rămână o zonă tampon între ea și Rusia, dar fără ca acest lucru să ducă la creșterea puterii americane în Europa.
Rusia încearcă neutralizarea SUA prin acțiuni care divid SUA de Europa în cadrul NATO
„Pe scurt, deși ar putea exista o serie de poziții (n.a. - dure) ale Germaniei cu privire la acțiunile Rusiei în Europa, ea trebuie să evite războiul și e dispusă să plătească pentru asta. Neutralizarea Statelor Unite ale Americii de către Rusia se face din interiorul NATO și al Europei, în special prin Germania”, e de părere Friedman.
În ceea ce privește garanțiile de securitate pe care Moscova le-a înaintat către NATO, unele sunt din start inacceptabile scrie Friedman. Spre exemplu rușii cer limitarea trupelor americane în statele membre NATO care au aderat după 1997 (n.a. - referire directă la țările din spatele Cortinei de Fier) dacă se simt amenințați. Analistul crede că „ținta” cerințelor este de fapt Articolul 5 din cadrul Tratatului. Friedman e de părere că dacă Moscova ar reintegra politic la un moment dat fostele teritorii sovietice, lucru pe care nu îl vede imposibil, atunci rușii s-ar „elibera” de Articolul 5.
De ce a înaintat Rusia către NATO un document despre care știe că va fi respins din start?
Există și alte clauze care indică respingerea categorică de către SUA a documentului. Prin urmare care e strategia Rusiei de a înainta asemenea cerințe?
„Cererile pot fi concepute ca o platformă de negociere”, crede Friedman, care explică însă că cerințele sunt prea abrupte însă pentru a putea să negociezi în jurul lor. O altă ipoteză ar fi că documentul are ca scop o acțiune de propagandă menită să arate că Federația Rusă discută cu SUA de pe poziții de forță și de la nivel de egalitate.
„Din punctul meu de vedere nimeni nu vrea un război în Ucraina. Ar fi un război lung și sângeros iar avantajul geografic este de partea Rusiei. Astfel de cereri, indiferent de cât de absurde sunt, pot determina națiunile precaute să capituleze și să se axeze strict pe diplomație și nu pe răspunsuri militare. Iar o mare parte din Europa nu e dispusă să lupte pentru Ucraina. Statele Unite, care ar fi preocupate de expansiunea rusă prin forță militară, ar putea alege să se implice militar. Aceste cerințe ruse ar putea fi percepute în Europa ca o platformă de discuții prin care s-ar limita opțiunile americane”, e de părere George Friedman, în analiza sa asupra strategiei Rusiei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News