Programul militar MIECZNIK, destinat înzestrării marinei poloneze, primeşte deja actualizări: Fregatele poloneze vor avea sisteme de război electronic şi noi rachete

S.I. Catalin |
Data publicării:
Fregata Arrowhead 140 din programul polonez Miecznik. Foto: Babcock
Fregata Arrowhead 140 din programul polonez Miecznik. Foto: Babcock

Fregatele poloneze prevăzute în proiectul AH140 (Miecznik) vor primi o suprastructură și sisteme de arme modernizate, ca parte a creșterii capacităților de luptă pe care Polonia le doreşte pentru forţele sale navale, potrivit publicaţiei Defence24.

Modificările aduse în proiectarea noii fregate, care este în prezent construită de PGZ-Miecznik în cadrul proiectului britanic AH140, ar trebui să îmbunătățească capacitățile de luptă ale navei.

Fregatele sunt construite de consorțiul PGZ-MIECZNIK și se bazează pe proiectul Arrowhead-140PL realizat de compania britanică Babcock International. Fregatele vor avea un deplasament total de 7.000 de tone, o lungime de 138,7 metri, o lățime de 19,7 metri și un pescaj de 5,5 metri.

Una dintre principalele schimbări de design va fi suprastructura, care a fost modernizată prin împărțirea antenelor radar în două grupuri.

Radarul Thales Sea Master 410 al navei va fi acum montat pe două catarge, ceea ce va crește înălțimea suprastructurii centrale a navei și va îmbunătăți nivelul de detecție.

Senzorii sistemului integrat de război electronic Rohde & Schwartz Kora și antenele sistemelor de comunicații vor fi, de asemenea, distribuite între cele două grupuri de catarge.

Sistemele de rachete anti-navă ale fregatei vor fi modernizate: sistemul de rachete anti-navă Saab RBS-15 Mk3E, care urma să constituie baza capacităților anti-navă ale fregatei, va fi înlocuit cu un sistem de rachete fabricat de Kongsberg.

Acest pas se datorează atât disponibilității pe piaţă a rachetelor NSM deja comandate, utilizate de sistemele de rachete de coastă poloneze, cât și fiabilităţii mai mări a noilor rachete. Rachetele NSM sunt capabile să lovească atât ținte de suprafață, cât și ținte terestre, ceea ce extinde semnificativ capacitatea de atac a navei.

Nava este construită în conformitate cu proiectul britanic Arrowhead 140. Ceremonia de tăiere a oțelului pentru prima fregată poloneză în cadrul proiectului AH140 a avut loc pe 16 august 2023 la șantierul naval PGZ Stocznia Wojenna.

Programul vizează achiziționarea a trei fregate pentru Marina poloneză până în 2031, sporindu-i capabilităţile de luptă. Armamentul acestor fregate include sisteme moderne, cu dezvoltări și îmbunătățiri care se pot face pe viitor, în bază mai multor contracte și anexe (acte adiționale) la acordurile inițiale

Un total de trei nave de acest tip sunt planificate să fie construite pentru Marina poloneză. Se știe că acestea vor fi numite Wicher (Storm), Burza (Storm) și Huragan (Hurricane).

Ceremonia de montare a chilei pentru fregata principală din clasa Miecznik bazată pe proiectul britanic AH140 a avut deja loc la Șantierul Naval PGZ.

Costul inițial estimat al proiectului a fost de 8 miliarde PLN (1,8 miliarde EUR). Acum este clar că valoarea proiectului va fi mult mai mare.

Programul polonez de fregate, cunoscut sub numele de programul Miecznik, presupune construirea de fregate moderne Miecznik pentru marină poloneză. Navele Miecznik sunt concepute pentru operațiuni de luptă în Marea Baltică și în Marea Nordului, precum și pentru operațiunile navale comune ale NATO. Acestea urmează să înlocuiască fregatele învechite de care dispune acum Marina poloneză, formând baza unei forțe moderne de luptă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel